Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

See omadus vähendab vanaduses surmariski

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Me kõik otsime võimalusi pikaealisuse parandamiseks ja hiljutised uuringud näitavad, et vastus võib peituda meie mõtetes. Pikema ja tervema elu võti võib olla vaimne vastupidavus, kohanemisvõime ja eluraskustega toime tulemine. Hiljutine uuring näitab, et selle vaimse kindluse säilitamine vanemas eas aitab teil püsida aktiivsena ja vähendab oluliselt surmaohtu, kirjutab Medical Daily

Vaimne vastupidavus võib aidata inimestel haigustest ja traumadest taastuda, kuid pole teada, mil määral see võib mõjutada vananemist ja suremust. Ajakirjas BMJ Mental Health avaldatud uuringus käsitleti seost psühholoogilise vastupanuvõime ja kõigist põhjustest põhjustatud suremuse vahel USA vanemate täiskasvanute kohordis.

Teadlased kasutasid 2006.–2008. aasta tervise- ja pensioniuuringu andmeid, mis hõlmasid 10 569 osalejat vanuses 50+ aastat. Nad jälgisid osalejate suremust kuni 2021. maini. Psühholoogilist vastupidavust hinnati selliste omaduste põhjal nagu visadus, rahulikkus, eesmärgitaju, enesekindlus ja suutlikkus väljakutsetega iseseisvalt toime tulla.

Uuringuperioodi jooksul oli osalejate seas 3489 surmajuhtumit erinevatel põhjustel. «Vaimse vastupidavuse skoori ja mis tahes põhjusel surma vahel tekkis peaaegu lineaarne seos: mida kõrgem oli skoor, seda väiksem oli surmarisk, kusjuures see seos on naistel tugevam kui meestel,» seisis pressiteates.

Vastupanuvõime skooride põhjal leidsid teadlased, et kõrgeimas kvartiilis olevad isikud surevad järgmise 10 aasta jooksul 53 protsenti väiksema tõenäosusega võrreldes madalaima kvartiiliga.

Kokkuvõttes oli surmarisk 20 protsenti madalam, 27 protsenti madalam ja 38 protsenti madalam neil, kelle vaimse vastupidavuse skoor oli kõrgem kui madalaima punktisummaga inimestel.

Kuna uuring on vaatluslik, ei saa see tuvastada põhjuslikku seost. Uuringul on ka piiranguid, sealhulgas geneetiliste ja hormonaalsete tegurite arvestamata jätmine ning lapsepõlve ebaõnne mitte arvestamine. 

Siiski järeldavad teadlased, et «tulemused rõhutavad psühholoogilise vastupidavuse edendamisele suunatud sekkumiste potentsiaalset tõhusust, et leevendada suremuse riske».

Märksõnad

Tagasi üles