Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

See antibiootikum hävitab vaid üht bakterit, mis on igemehaiguste põhjustaja

Copy
Igemehaiguse tagajärjel võivad hakata hambad logisema ja lõpuks suust kukkuda.
Igemehaiguse tagajärjel võivad hakata hambad logisema ja lõpuks suust kukkuda. Foto: Shutterstock

Antibiootikum FP 100 (hügromütsiin A) suudab edukalt hävitada bakteri Fusobacterium nucleatum, aga ei kahjusta suu- või soolestiku mikroobide kooslust, avastasid teadlased ADA Forsythi instituudist. Uuringutulemused viitavad, et FP 100 võib olla tõhus ravi igemepõletiku vastu.

Fusobacterium on peamine igemepõletiku tekitaja. Igemepõletiku progresseerumist on seostatud ka mitme tõsise süsteemse haigusega.

Antibiootikum FP 100 suudab tappa kahjuliku bakteri, säilitades samas kasuliku mikroorganismide koosluse, mis on tervisele oluline.

Ajakirjas Oral Microbiology ilmunud uuringus, mida juhtis dr Alpdogan Kantarci, leiti, et FP 100 oli tõhus nii laborikatsetes kui ka hiiremudelis, kus see suutis peatada kudede kahjustumise ja haiguse progresseerumise. Uuringu autorid märkisid, et see võib olla läbimurdeline ravimeetod raske igemepõletiku ravis.

Igemepõletik mõjutab üle 47 protsendi üle 30-aastastest inimestest ning haiguse süvenemine võib põhjustada lõualuu hävimist ja hammaste kaotust. Praegused ravimeetodid keskenduvad haiguse aeglustamisele, kuid puudub lõplik ravi.

Paljutõotava antibiootikumikandidaadi FP 100 taasavastasid Northeasterni ülikooli teadlased, kes keskendusid selle võimele sihikule võtta Borelliella burgdorfer'i bakter, mis põhjustab borrelioosi.

Teadlased on ühiselt esitanud antibiootikumile patenditaotluse ja plaanivad jätkata kliinilisi katseid, et laiendada antibiootikumi kasutusvõimalusi ka muude haiguste raviks.

Tagasi üles