Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Neli küsimust, mida peaks endalt enne uue dieediga alustamist küsima (1)

Copy
Dieedi asemel tasub valida püsivalt tervislik eluviis.
Dieedi asemel tasub valida püsivalt tervislik eluviis. Foto: Shutterstock

Umbes 42 protsenti täiskasvanutest on proovinud kaalu langetada. Sotsiaalmeedia võimendab kaalulangetustrende. Tihti vastuoluliste sõnumite ja valeinfo tõttu on kerge segadusse sattuda.

Enne uue dieedi või kaalulangetustrendi järgimist tasub endalt küsida neli küsimust, vahendab The Conversation.

Kas dieet on realistlik? Kas oled arvestanud dieedi rahaliste kuludega ning ajaga, mis selle järgimiseks kulub? Paljud dieedid nõuavad spetsiifilisi tooteid või toidulisandeid. Kui dieet on seotud millegi müümisega, võib see olla ohumärk. Ekstreemsed dieedid võivad jätta tähelepanuta toitainete kättesaadavuse, elukoha või kultuuri eripärad, tekitades stressi ja läbikukkumise tunnet.

Kas dieedi ohutuse kohta on tõendeid? Paljud dieedinõuanded pärinevad internetis isehakanud «ekspertidelt», kes sageli toetuvad loomkatsetele või konkreetsetele sihtrühmadele. Üks uuring ei tõesta dieedi ohutust ja tõhusust – vaja on mitmeid kvaliteetseid uuringuid inimestega. Usalda riiklikke veebilehti või pöördu arsti või dietoloogi poole.

Kuidas dieet mõjutab mu elu? Toit on rohkem kui lihtsalt kilokalorid ja toitained, see mängib rolli meie sotsiaalses elus. Uus dieet võib mõjutada, kuidas naudid olulisi hetki, näiteks reisimisel kohalikke roogi. Mõtle, kas dieet piirab sind nende kogemuste nautimisel.

Kas dieet tekitab süütunnet või mõjutab vaimset tervist? Dieedid võivad halvasti mõjutada vaimset tervist, suurendades ärevust ja depressiooni sümptomeid. Toitumine ei tohiks tekitada stressi või süütunnet. Vaimne tervis on sama oluline kui füüsiline.

Eemaldudes mõtteviisist, mis seavad pjedestaalile dieedid, ja väärtustades selle asemel terviseteadlikke püsivaid muutusi elustiilis, on tulemus parem. Uuringud on näidanud, et teadlik, aga mitte grammipealt piiritletud toitumine parandab vaimset tervist, kehakuvandit ja suhet toiduga.

Märksõnad

Tagasi üles