Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

UUS MEGAÄRI Loe, millised riskid kaasnevad juuste siirdamisega

Copy
Juuste siirdamine on uus trend, mis nõuab kõigepealt enese põhjalikku teemaga kurssi viimist.
Juuste siirdamine on uus trend, mis nõuab kõigepealt enese põhjalikku teemaga kurssi viimist. Foto: Shutterstock

Juuste tavatult suur väljalangemine mõjutab elu jooksul väga paljusid inimesi ja juuste taastamise protseduuridest on saanud suur äri. Näiteks Euroopas kasvas huvi juuste siirdamise vastu 2010.–2021. aastal 240 protsenti. Türgist on saanud populaarne sihtkoht juuste siirdamiseks, kirjutab The Conversationis professor Adam Taylor Lancasteri ülikoolist.

Juuste väljalangemine on loomulik protsess – inimene kaotab päevas umbes 50–100 juuksekarva, kuid vananedes juuste kasv aeglustub. Rasunäärmete aktiivsus väheneb, juuksed muutuvad tuhmimaks ning mõned juuksefolliikulid lõpetavad töö, mistõttu juuksed hõrenevad.

Hoolimata sellest, et juuste hõrenemine ja kiilaspäisus on tavaline, on need siiski stigmatiseeritud, mistõttu paljud otsustavad juuste taastamise protseduuride kasuks. Juuste siirdamist peetakse kosmeetiliseks protseduuriks ja näiteks Suurbritannia riiklik tervishoiusüsteem (NHS) seda ei rahasta. Seetõttu otsivad mõned inimesed odavamaid lahendusi välismaalt, kuid riskid on suured, eriti kui operatsiooni teeb kvalifitseerimata arst.

Kõige sobivamad kandidaadid juuste siirdamiseks on inimesed, kellel on androgeenne alopeetsia – seisund, mida nimetatakse ka meeste kiilaspäisuseks, kuid see mõjutab mõlemat sugu. Umbes 10 protsenti alla 40-aastastest naistest ja 30–50 protsenti meestest vanuses 50 aastat kannatavad selle all.

Juuste väljalangemise raviks kasutatakse esmalt ravimeid, näiteks finasteriidi ja minoksidiili. Kui need meetodid ei anna tulemusi, valivad inimesed tihti juuste siirdamise. Kõige levinumad tehnikad on folliikulite ühikute siirdamine (FUT) ja folliikulite ühikute eemaldamine (FUE).

Mõlemad protseduurid nõuavad elujõuliste juuste olemasolu, tavaliselt peanaha muudest piirkondadest – tavaliselt need karvad, mis kasvavad oimukohtades ja ka pea tagaküljel.

FUT-tehnikat kasutades eemaldab kirurg pea tagaküljelt 1–1,5 sentimeetri laiuse nahariba. Sellelt ribalt võetakse karvad ja tugistruktuuri, ja sisestatakse kiilanevasse piirkonda. Haav, kust nahk eemaldati, õmmeldakse kokku. Tavaliselt on kirurg ettevaatlik, et vältida märgatavaid arme.

FUE on aga levinum protseduur tänu selle lühemale paranemisajale, väiksemale armide tekkeriskile ja saadavate juuksesiirikute suuremale arvule. Mõnikord turustatakse seda protseduuri kui lõikuse- ja armivaba, ehkki nii see pole. Folliikuleid kogutakse ja implanteeritakse terava seadeldise abil ning on teatatud armistumisest, sealhulgas hüperpigmentatsioonist, samuti kõrgenenud armidest.

Uuringud näitavad, et aasta pärast juuste siirdamise protseduuri on 90 protsendil peanahal hea juuste katvus, kuid nelja aasta pärast väheneb see üheksa protsendini. Juuste siirdamise tulemusi võivad mõjutada paljud tegurid, sealhulgas vanus, suitsetamine, päikesekahjustused peanahale ja diabeet.

Kuigi mõned kliinikud reklaamivad «valutut» juuste siirdamist, on taastumine sageli ebamugav.

Juuste siirdamine on suur otsus ja nõuab enda põhjalikku teemaga kurssi viimist ning kvalifitseeritud arsti valimist, samuti taastumisprotsessist kinnipidamist parimate tulemuste saavutamiseks.

Tagasi üles