Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Uus suund vähiravis – kasvajarakud raputatakse lihtsalt katki

Copy
Nahavähi varajased ilmingud.
Nahavähi varajased ilmingud. Foto: Shutterstock

Teadlased on avastanud tähelepanuväärse viisi, kuidas hävitada vähirakke. Stimuleerides aminotsüaniini molekule lähi-infrapuna valgusega, hakkavad need sünkroonis vibreerima, mis purustab vähirakkude membraanid, vahendab Science Alert.

Aminotsüaniini molekule kasutatakse juba praegu bioloogiliste kudede pildistamisel sünteetiliste värvainetena. Neid kasutatakse madalates annustes vähirakkude avastamiseks, kuna need püsivad vees stabiilsena ja kinnituvad hästi rakkude välispinnale.

Rice'i ülikooli, Texas A&M ülikooli ja Texase ülikooli teadlased märkisid, et nende lähenemisviis on märkimisväärne edasiminek, võrreldes varem arendatud vähirakke hävitavate «molekulaarsete masinatega». Need uued molekulid, mida nimetatakse «molekulaarseteks tungraudadeks», liiguvad üle miljoni korra kiiremini kui eelkäijad ja neid saab aktiveerida lähi-infrapuna valgusega, mis võimaldab tungida sügavamale kehasse ja ravida näiteks luus või elundis olevat vähki ilma operatsioonita.

Laboris kasvatatud vähirakkudest hävitas uus meetod 99 protsenti. Hiirtega tehtud katsetes paranesid pooled nahavähiga loomad.

Teadlased uurivad nüüd ka teisi molekule, mida võiks sarnaselt kasutada, ja usuvad, et see mehhanism pakub lootust arendada välja uued vähiravi meetodid, mille vastu vähirakud ei suuda nii kergesti kaitsemehhanisme välja arendada.

Uurimus avaldati ajakirjas Nature Chemistry.

Tagasi üles