Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Lihtne vahend lühendab lastel nohu mitme päeva võrra

Copy
Soolalahus pakub nohustele lastele kergendust.
Soolalahus pakub nohustele lastele kergendust. Foto: Shutterstock

Hüpertoonilise soolalahusega ninasprei kasutamine võib lühendada laste nohu kestust kahe päeva võrra, selgus uuringust, mida esitleti Euroopa hingamisteede ühingu (ERS) kongressil Viinis, Austrias. Samuti võib see vähendada viiruse levikut pereliikmete seas, vahendab Medical Xpress.

ELVIS-Kids nimeline juhusliku valimiga kontrolluuring viidi läbi Edinburghi ülikooli professori Steve Cunninghami juhtimisel. Uuringus osales 407 kuni kuueaastast last, kellele manustati kas ~2,6% soolalahusega ninaspreid või kes said tavapärast nohuravi. Tulemused näitasid, et lapsed, kes kasutasid soolalahust, paranesid keskmiselt kahe päeva võrra kiiremini ning vajasid vähem ravimeid.

Sool aitab tugevdada viirustevastast kaitset, kuna suurendab ninarakkude võimet toota hüpokloorhapet, mis pärsib viiruste paljunemist. Lisaks näitasid uuringutulemused, et ninaspreid kasutanud laste peredes esines nohu harvemini ja vanemad olid valmis seda meetodit tulevikus taas kasutama.

See odav ja lihtne raviviis võib aidata vanematel tõhusalt nohu mõju piirata, pakkudes seega leevendust nii lastele kui tervele perele.

Märksõnad

Tagasi üles