Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

TASUB TEADA Kas aluseline vesi on imetervendaja või on väited selle mõjust lorajutt?

Copy
Tavaline vesi sobib organismi virgastamiseks väga hästi.
Tavaline vesi sobib organismi virgastamiseks väga hästi. Foto: Shutterstock

Aluselise ehk leeliselise vee joomine on muutunud populaarseks nii kuulsuste kui ka tervisegurude seas, kes väidavad, et see aitab kehal nii-öelda puhastuda ja aeglustab vananemist. Kas sellistel väidetel on alust, aitab selgitada Iflscience.

Aluselise vee pH on tavaliselt 8–9, võrreldes tavalise joogivee soovitusliku pH-ga 6,5–8,5.

Väited ja tõendid aluselise vee kohta

Tõhusam vedelikupuuduse vältimisel

2017. aasta uuring näitas, et madala mineraalisisaldusega aluselise vee joomine parandas sportlaste vedelikuvarusid pärast treeningut tõhusamalt kui kraanivee või kõrge mineraalide sisaldusega vee joomine. Uuring oli aga väike ja selle tulemused pole piisavalt tugevad.

Neerukivide vastu

Kui neerukivide põhjuseks on kusihappe või tsüstiini (aminohappe tsüsteiini derivaat) kogunemine, võib olla vaja rakendada ravi uriini happesuse vähendamiseks. See ravi ei ole odav ja nõuab ka patsientidelt sageli tablettide võtmist – mis tähendab, et mõned inimesed ei pea sellest kinni.

Irvine ülikooli teadlaste rühm püüdis välja selgitada, kas pudel aluselist vett võiks olla kättesaadavam alternatiiv. Nad mõõtsid viie erineva kaubamärgi vee leelisesisaldust ja võrdlesid seda tavaliselt ravis kasutatavate tablettide, aga ka mõnede muude jookide, nagu apelsinimahl, limonaad ja spordijoogid ning meditsiinilised toidulisandid, leelisesisaldusega.

Meeskond leidis, et aluselise vee joomine ei andnud kraaniveega võrreldes võitluses neerukividega mingit kasu.

Vananemise aeglustamine

Loomkatsed näitavad, et aluselisel veel võib olla vananemisvastane mõju, kuid inimestel pole seda tõestatud.

Kokkuvõttes tuleb tõdeda, et aluseline vesi pole imeravim ja pole piisavalt tõendatud, et soovitada seda tavapärase vee asemel tervise parandamiseks.

Võib teha kurja

Enamiku inimeste jaoks ei põhjusta aeg-ajalt pudelitäie aluselise vee joomine probleeme – see võib olla lihtsalt veidi imeliku maitsega. Kuid Harvardi teadlane dr Howard E. LeWine toonitab, et ettevaatlikud peaksid olema inimesed, kes võtavad prootonpumba inhibiitorite nimelisi ravimeid, mis vähendavad maohapet ja tõstavad pH-d.

«Leeliselise vee lisamine võib seda pH-d veelgi tõsta,» kirjutab dr LeWine, «ja võib põhjustada vere pH tõusu, mis võib muuta kemikaalide, nagu kaaliumi normaalset taset veres, eriti kui on neeruhaigus.»

Märksõnad

Tagasi üles