Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Alzheimeri teket võib soodustada üllatav tegur

Copy
Kas Alzheimeri tekkes mängib rolli ka öine valgusreostus?
Kas Alzheimeri tekkes mängib rolli ka öine valgusreostus? Foto: Shutterstock

Öine valgusreostus võib suurendada Alzheimeri tõve tekkimise riski, vahendab Medical News Today.

Satelliidiandmete abil analüüsiti Ameerika Ühendriikide öise valgustatuse intensiivsust ja võrreldi seda Alzheimeri tõve levimusega. Ajakirjas Frontiers in Neuroscience avaldatud uuringus ilmnes, et suurem valgusreostuse tase oli positiivselt seotud Alzheimeri tõve levimusega, eriti alla 65-aastaste inimeste seas.

65-aastaste ja vanemate puhul oli Alzheimeri levimusel tugevam seos öise valgusreostusega kui mõne muu haiguse riskiteguriga, nagu krooniline neeruhaigus, alkoholi kuritarvitamine, depressioon ja rasvumine. Kuid selles vanuserühmas olid valgusreostusest siiski suuremad riskitegurid kõrge vererõhk, diabeet ja insult.

Öisel valgusreostusel oli aga alla 65-aastaste inimeste hulgas Alzheimeri tõve levimusega tugevam seos kui teistel uuritud riskiteguritel.

Öine valgusreostus võib olla teadustöö kohaselt oluline muudetav riskitegur, mida tuleks Alzheimeri tõve uurimisel arvestada.

Teadustöös rõhutatakse, et valgusreostus võib mõjutada une kvaliteeti, mis omakorda mängib olulist rolli Alzheimeri tõve arengus. Halb uni võib nimelt vähendada aju võimet eemaldada Alzheimeri tõvega seotud valke, mis võib suurendada haigusriski.

Teadlased rõhutavad siiski, et seost on vaja põhjalikumalt uurida, enne kui saab kindlalt väita, et valgusreostus on tõepoolest Alzheimeri riskitegur.

Tagasi üles