Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kaladest avastati võimalik nooruse allikas (1)

Copy
Kas kalade sisikond on uus nooruslikkuse allikas?
Kas kalade sisikond on uus nooruslikkuse allikas? Foto: Shutterstock

Peagi võivad olla saadaval vananemisvastased nahahooldustooted, mis sisaldavad kalade sisikonda. Seda tänu uuele uuringule, mille käigus selgus, et kahe merikokrede liigi sisikonnas leidub ühendeid, mis võivad aidata võitleses kortsudega ja vanusega seotud pigmendilaikude vastu, vahendab New Atlas.

Lõuna-Korea Sungkyunkwani ülikooli teadlaste uuringu kohaselt võivad kalade sisikonnas elavad bakterid aidata vananemise vastu võidelda.

Uurijad keskendusid kahe kalaliigi – Pagrus major ja Acanthopagrus schleglii – soolestikus elavate bakterite toodetud metaboliitidele ehk ainevahetussaadustele. Nad eraldasid 22 ühendit ja testisid nende mõju kollagenaasi ja türosinaasi ensüümidel, mis on seotud kortsude ja naha pigmentatsiooniga.

Tulemused näitasid, et kaks ühendit pidurdasid oluliselt kollagenaasi aktiivsust hiirte rakkudes. Kolm ühendit näisid vähendavat türosinaasi aktiivsust, mis aitas kaasa naha heledamaks muutumisele. Need ühendid võivad olla teadlaste sõnul tulevaste kortsude- ja pigmentatsioonivastaste kosmeetikatoodete paljutõotavad  koostisosad.

Uuring avaldati ajakirjas ACS Omega.

Tagasi üles