Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Leiti puukidega leviv järjekordne aju kahjustav viirus

Copy
Puuk. Pilt on illustreeriv.
Puuk. Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Teadlased Hiinast on avastanud uue puukidega leviva viiruse, mis võib nakatada inimesi ja loomi ning põhjustada tõsiseid terviseprobleeme, sealhulgas ajuinfektsioone, vahendab Gizmodo.

Esimene teadaolev juhtum leidis aset 2019. aastal. 61-aastane mees viidi haiglasse peavalu ja mitme organi talitlushäirega. Viis päeva varem olid teda hammustanud puugid, kui ta külastas märgala Sise-Mongoolias (Põhja-Hiina ümbruses), viidates haiguse võimalikule päritolule, kirjeldatakse juhtumit England Journal of Medicine'i ajakirjas. Ta ei reageerinud ka esialgsele antibiootikumikuurile, mis näitab, et põhjuseks oli viirusinfektsioon.

Mehe veri paljastas uue viiruse, mille teadlased nimetasid Wetlandi viiruseks (WELV). Viiruse geneetiline sekveneerimine näitas, et see kuulub Nairoviridae perekonda ja on teiste puukide kaudu levivate viiruste, näiteks Krimmi-Kongo hemorraagilist palavikku tekitava viiruse lähedane sugulane.

Pärast seda esialgset juhtumit otsustasid teadlased otsida viirust mujalt, nii inimestelt kui ka loomadelt, kes elasid selle piirkonna lähedal, kus mees oli tõenäoliselt nakatunud. Nad leidsid, et ehkki viirust esineb vähe, elutseb see viies erinevas puugiliigis, kõige sagedamini Haemaphysalis concinna puukides, mis teadaolevalt levitavad ka muid haigusi.

Viirusnakkus esines kohati ka lammastel, hobustel, sigadel ja teatud tüüpi närilistel. Ja kui nad otsisid viirust nende patsientide verest, kellel tekkis kuu aja jooksul pärast puugihammustust palavik, tuvastasid nad tagasiulatuvalt 20 potentsiaalset ägeda WELV-nakkuse juhtumit, sealhulgas 17 juhtumit, kus WELV oli ainus nende kehas leitud puugiga leviv mikroob.

Need WELViga patsiendid kogesid mitmesuguseid mittespetsiifilisi sümptomeid, nagu palavik, lümfisõlmede turse ja pearinglus. Mõnel neist patsientidest ilmnesid koekahjustuse ja vere hüübimise tunnused ning üks patsient sattus haiguse tagajärjel koomasse. Sellel patsiendil ilmnesid ka neuroloogilise infektsiooni tunnused. 

Õnneks paranesid lõpuks kõik tuvastatud patsiendid. Kuid kui teadlased manustasid hiirtele nende esialgselt patsiendilt ja puukidest kogutud WELVi tüvesid, leidsid nad, et viirus võib jõuda ajju ja põhjustada loomadel surmavaid infektsioone.

Teadlaste arvates võib viirus levida ka loomade seas, nagu koerad ja veised, ja võib esineda ilma haigusnähtudeta. Vajalikud on edasised uuringud, et mõista paremini viiruse levikut ja mõju inimeste tervisele.

Märksõnad

Tagasi üles