Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Lähiaastatel võivad revolutsiooni teha suukaudsed kaalulangetusravimid

Copy
Ravimid. Pilt on illustreeriv.
Ravimid. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

​Käimas on võidujooks esimese igapäevase kaalulangetuspilli väljatöötamiseks, mis oleks nii odavam kui ka vähem invasiivne kui praegused turul olevad süstitavad ravimid, kirjutab New Atlas

Üks kord päevas manustatav glükagoonitaolise peptiid-1 retseptori (GLP-1R) agonist tablett toimiks sarnaselt praeguste ravimitega, kuid kaotaks vajaduse ise süstida ravimit, et saavutada samad kaalulangustulemused. Need väikese molekuliga ravimid on tõhusalt suunatud seedetraktile, kaotades vajaduse manustada ravimeid süstimise teel.

Viimased tulemused pärinevad California ettevõttelt Terns Pharmaceuticals, kes on teatanud oma tulemustest pärast 28-päevast I faasi kliinilist uuringut oma TERN-601 suukaudse ravimi kohta, mille käigus testiti taluvust ja ohutust.

«Need kaalukad tulemused rõhutavad TERN-601 potentsiaali olla oma klassi juhtiv GLP-1R agonist, mis põhineb selle efektiivsuse, talutavuse ja tootmise mastaapsuse esialgsete näitajate koondprofiilil,» ütles Ternsi tegevjuht Amy Burroughs. «Kuna ettevalmistustööd käivad hästi, ootame selle paljutõotava tootekandidaadi kiiret edasiviimist 2. faasi kliinilisse arendusse 2025. aastal.»

Uuringus testiti TERN-601 erinevatel annustel 37 tervel, kuid ülekaalulisel või rasvunud inimesel. Randomiseeritud uuringus jagati osalejad kolme rühma (kõrge, keskmine ja väike annus, lisaks platseebo kontrollrühmale). Suurima annusega (740 mg) osalejatel olid parimad tulemused, 67 protsenti saavutas pärast neljanädalast katset keskmiselt 5,5 protsenti kaalukaotust. Teistes rühmades kaotas 33 protsenti keskmise annusega osalejatest viis protsenti oma kehakaalust, samas kui vaid 11 protsenti väikese annusega isikutest saavutas viis protsenti kaalukaotuse normi. Platseeborühmas oli keskmine kaalulangus 0,6 protsenti. 

Kõrvaltoimed olid kerged või keskmised – sarnaselt olemasolevate GLP-1 retseptori agonistidega kaasnevatele seedetrakti probleemidele.

Siiski on ettevõttel veel teistele järele jõuda, sest farmaatsiakonkurendid on juba suukaudsete GLP-1 ravimite katsefaasis.

2025. aasta veebruaris jätkab Eli Lilly oma ravimi orforgliproni III faasi katseid, mis näitasid 2023. aasta II faasi testimisel paljulubavaid tulemusi. Kuigi hindamisaeg oli 26 nädalaga palju pikem, saavutas see 272 uuringusse kaasatud osaleja seas 8,6–12,6 protsendilisi kaalukaotuse tulemusi. Võrdluseks, platseeborühma kaalulangus oli keskmiselt kaks protsenti. Taaskord kaotasid suuremad annused rohkem kaalu.

36. nädalal kaotasid orforgliproni rühmas osalejad oma kehakaalust 9,4–14,7 protsenti, platseeborühmas aga 2,3 protsenti.

Võistluses osaleb ka Pfizer, kes töötab suukaudse kaalulangetava ravimi danugliproni kallal, kuid on kaks korda päevas manustatavatelt pillidelt üle läinud üks kord päevas manustatavatele.

Juulis teatas Roche ka oma väikese molekuliga suukaudse ravimi, tuntud kui CT-996, tugevatest tulemustest, kus osalejad kogesid keskmiselt 7,3 protsendilist kaalulangust, võrreldes 1,2 protsendiga platseeborühmas.

Kuigi ravimiarendajad usuvad, et suukaudsed rasvumisravimid domineerivad kaalulangetavate ravimite turul, eeldatakse, et nende müügiks on veel mitu aastat.

Tagasi üles