Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Pisarateni naermisest võib olla silmadele väga palju kasu

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Silmade kuivus on krooniline haigus, mis mõjutab hinnanguliselt umbes 360 miljonit inimest kogu maailmas. Tavalisteks sümptomiteks on ebamugavus, punetus või ärritus silmades, kirjutab Medical Xpress

Tõendid näitavad, et naeruteraapia leevendab depressiooni, ärevust, stressi ja kroonilist valu, tugevdades samal ajal immuunfunktsiooni ning seda peetakse kasulikuks täiend- ja lisaraviks erinevate krooniliste haiguste, sealhulgas vaimse tervise häirete, vähi ja diabeedi korral. Kuid kas naeruteraapial on kasulik mõju silmade kuivusele, pole siiani teada.

Selle edasiseks uurimiseks otsustasid Hiina ja Ühendkuningriigi teadlased hinnata naeruharjutuste tõhusust ja ohutust kuiva silmahaiguse sümptomitega patsientidel.

Ajakirjas The BMJ avaldatud leiud põhinevad 283 osalejal vanuses 18–45 aastat (keskmine vanus 29 aastat; 74 protsenti naisi), keda hinnati kuiva silmahaiguse suhtes, kasutades silma pinnahaiguse indeksi (OSDI) skoori ja kes määrati juhuslikult gruppidesse. Üks grupp tegi naeruharjutust, teine grupp sai 0,1 protsendilist naatriumhüaluroonhappe silmatilku neli korda päevas kaheksa nädala jooksul.

Osalejad, kellel olid olemasolevad silmahaigused, vigastused, infektsioonid või allergiad, ja need, kes olid hiljuti kasutanud kontaktläätsi või mis tahes kuiva silmahaiguse ravi, jäeti välja.

Mõlemad raviviisid peatati kaheksa nädala pärast ja mis tahes muutusi silmapinna ebamugavustunde skoorides mõõdeti 10. ja 12. nädalal.

Keskmine OSDI skoor kaheksa nädala jooksul oli naeruharjutuste rühmas 10,5 punkti madalam (näitab vähem ebamugavust) ja kontrollrühmas 8,83 punkti, keskmine erinevus oli – 1,45 punkti, mis viitab sellele, et naeruharjutus ei olnud vähem efektiivne kui silmatilgad.

Naeruharjutused näitasid ka märkimisväärset paranemist mitteinvasiivse pisarate lagunemise aja (aeg, mis kulub esimese kuiva laigu sarvkestale pärast pilgutamist), meiboomi näärmete funktsiooni (rasunäärmed, mis aitavad vältida pisarate liiga kiiret aurustumist) ja vaimse tervise paranemist. Kõrvaltoimeid ei täheldatud kummaski uuringurühmas.

Autorid tunnistavad mõningaid piiranguid, mis võisid tulemusi mõjutada, kuid väidavad, et naeruharjutused ei olnud kuiva silmahaiguse sümptomite ja kliiniliste nähtude parandamisel halvemad kui 0,1 protsendiline naatriumhüaluroonhape.

«Ohutu, keskkonnasõbraliku ja odava sekkumisena võiks naeruharjutus olla esmavalik, kellel on sümptomaatiline silmade kuivus ja piiratud sarvkesta värvumine,» lisavad nad.

Märksõnad

Tagasi üles