Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

TÄHELEPANU, KOERAOMANIKUD Loe, mida teeb koeraga suhtlemine inimese ajuga

Copy
Koer
Koer Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sotsiaalsete interaktsioonide käigus sünkroniseerub aju neuronite aktiivsus kaasatud isikute vahel. Ajakirjas Advanced Science avaldatud uued uuringud näitavad, et selline sünkroniseerimine toimub inimeste ja koerte vahel, kusjuures vastastikune vaatamine põhjustab sünkroniseerumist aju eesmises piirkonnas ja hellitus põhjustab sünkroniseerimist parietaalpiirkonnas. Mõlemad piirkonnad on seotud tähelepanuga.

Selle sünkroniseerimise tugevus kasvas inimese ja koera tuttavuse kasvades viie päeva jooksul ning testid näitasid, et inimene on inimese ja koera suhtlemise ajal juht, koer aga järgija, kirjutab Medical Xpress

Teatud geneetiliste mutatsioonidega koertel, mis põhjustavad neil autismispektri häirele iseloomulikke sotsiaalse kahjustuse sümptomeid, ilmnes selle sünkroniseerimise kaotus, samuti vähenes tähelepanu inimese ja koera suhtlemisel.

«Kõnealusel uuringul on kaks mõju: üks on see, et häiritud ajudevahelist sünkroniseerimist võidakse kasutada autismi biomarkerina ja teine ​​​​on LSD või selle derivaadid, mis võivad leevendada autismi sotsiaalseid sümptomeid,» ütles autor Yong Q. Zhang, PhD Hiina teaduste akadeemiast Pekingis.

Märksõnad

Tagasi üles