Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Tuvastati vananemist tagant tõukav mõjur

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Väike molekul nimega miR-29 mängib rolli vananemisprotsessis, kinnitas Põhja-Carolina ülikooli Chapel Hill (UNC) meditsiinikooli teadlaste juhitud uuring, mis avaldati ajakirjas Communications Biology.

MikroRNA-d on väikesed üheahelalised nukleiinhapped, mis esinevad rakkudes ja vereringes. Need molekulid mängivad olulist rolli hea tervise tagamisel, kontrollides geneetiliste toodete, nagu RNA ja valgud, tootmist kehas täpselt õiges koguses, vahendab Medical Xpress.

Uuringut juhtisid Mohanish Deshmukh, UNC rakubioloogia- ja füsioloogiaosakonna professor, ning Praveen Sethupathy, endine UNC geneetikaosakonna professor ja nüüd Cornelli ülikooli biomeditsiiniteaduste osakonna juhataja. Nende laborid on uurinud mikroRNA-d miR-29, millel on oluline roll aju ja südame funktsioneerimisel. Varasemad uuringud näitasid, et miR-29 tase suureneb vanusega mitmetes kudedes, kuid polnud selge, kas see põhjustab vananemist või on selle taseme tõus juhuslik.

Koos Norman E. Sharplessiga, UNC vähikeskuse vananemise eksperdiga, asuti uurima, kas miR-29-l on otsene roll vananemisprotsessi käivitamises. Uuringutest selgus, et miR-29 mõjutab tõenäoliselt geenide avaldumist, millega kaasnevad muutused on seotud vananemisega.

Loomkatsetes leiti, et miR-29 vähendamine pikendas progeeriat ehk varast raugastumist põdevate hiirte eluiga, samas kui selle taseme tõstmine tervetel hiirtel põhjustas varajasi vananemismärke. Nüüd soovivad teadlased täpsustada, millistes kudedes on miR-29 kõige olulisem ja kas selle selektiivne vähendamine võiks aidata vananemist edasi lükata.

Märksõnad

Tagasi üles