Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Sügisese nahahoolduse ABC: kuidas hoida aknet ja kuivust kontrolli all?

Copy
Akne
Akne Foto: Shutterstock

Sügis toob kaasa muutlikud ilmad, stressirohkemad töö- ja koolipäevad ning sageli ka nahaärritused. Probleemid nagu akne ja nahakuivus sagenevad just sel ajal. Kosmeetikakonsultant jagab, kuidas nahka sügise saabudes hooldada ja probleeme ennetada.

«Naha olukorda mõjutavad mitmed tegurid, nagu näiteks ilmastikumuutused ning kooli või tööga seotud stress. Seetõttu võivad just sügisel taas välja lüüa või süveneda mitmed nahaprobleemid, nagu akne, dermatiit või tugev nahakuivus,» selgitab Benu kosmeetikakonsultant Marite Talbre. Ühena levinumatest probleemidest toob Talbre välja akne, mis võib sügisel välja lüüa nii näol, dekolteel kui seljal. «Selle üheks peamiseks põhjuseks on liigne rasueritus ja stress, mis tõstab meessuguhormoonide taset ja soodustab komedoonide teket,» selgitab spetsialist.

Kuidas aga hoida nahaärritused kontrolli all? Talbre rõhutab, et kuigi aknet pole võimalik täielikult ennetada, saab nahahooldusega selle süvenemist märgatavalt vähendada. «Regulaarne ja õige nahahooldustoodete kasutamine ning mõnede soodustavate faktorite – higistamine, vale kosmeetika, vistrike pigistamine – vältimine on äärmiselt oluline,» ütleb ta.

Ka keskkonnamuutused, nagu päike, kuumus ja niiskus, võivad vallandada suure aknepuhangu. «Kõik ebahügieenilised tegevused, näiteks musta telefoni näo vastu surumine ja mustade käte või küüntega naha katsumine või kratsimine levitab baktereid nahal ja nii on uued kolded kiired tekkima,» kirjeldab Talbre.

Samuti soovitab Talbre vältida liiga tugevate puhastusvahendite kasutamist, mis võivad kahjustada naha loomulikku kaitsebarjääri: «Levinud viga on, et pestakse liiga tugeva toimega toodetega, mis viivad naha pH-tasakaalu paigast. Tugev kaitsebarjäär on aga oluline põletike vastu võitlemisel.»

Kuival sügistalvisel perioodil on naha niisutamine ülioluline

Talbre sõnul on sügisel oluline ka piisav naha niisutamine: «Isegi aknele kalduv nahk vajab korralikku niisutust – lihtsalt tekstuurid peaksid olema kergemad, nagu emulsioonid ja geelid.» Talbre soovitab kasutada tooteid, mis on loodud probleemsele nahale ja aitavad hoida rasueritust kontrolli all.

Keskkonnategurid, nagu saaste ja konditsioneeritud õhk, võivad samuti nahka kahjustada. «Õhusaaste puhul on väga oluline mitte jätta meiki näole. Õhtune näopesu on peamine, et puhastada nahk päeva jooksul kogunenud mustusest ja saasteosakestest,» rõhutab Talbre. Lisaks on oluline sügisel mitte unustada päikesekaitset, kuna ka jahedate ilmadega võivad UV-kiired nahka kahjustada.

Kuidas oma nahka kõige paremini hoida? Talbre soovitab järjepidevust ja teadlikkust: «Aknevaba nahani viib ainult järjepidev ja teadlik hoolitsus. Tuleb kasutada sobivaid tooteid, puhastada nahka regulaarselt ning vältida stressifaktoreid nii palju kui võimalik.»

4 lihtsat näohoolduse nõuannet:

  • Kasuta näopuhastuseks leiget vett ja sobivat hooldustoodet (liiga külm või kuum vesi võib aknet süvendada).
  • Kasuta ainult selliseid hooldustooteid (tekstuure), mis ei tekita vistrikke.
  • Kasuta jumestustooteid, mis ei tekita vistrikke.
  • Ära jäta jumestust kunagi ööseks näole ja puhasta nägu hoolsalt.

Märksõnad

Tagasi üles