Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Perearst Anneli Talvik: eriarsti visiiditasu tõus suurendab perearsti- ja tervisekeskuste tööd (1)

Copy
Perearst Anneli Talviku sõnul toob eriarstide visiiditasu tõus kaasa suurema tungi perearstide juurde.
Perearst Anneli Talviku sõnul toob eriarstide visiiditasu tõus kaasa suurema tungi perearstide juurde. Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

Eesti Esmatasandi Tervisekeskuste Liidu hinnangul tähendab eriarsti visiiditasu tõus suuremat koormust perearsti- ja tervisekeskustele ning seetõttu tuleb anda tervisekeskustele töö korraldamiseks paindlikkus ja otsustusvabadus, mida seadus praegu piirab.

MTÜ Eesti Esmatasandi Tervisekeskuste Liidu juhatuse liikme, perearst Anneli Talviku sõnul on juba praegu esmatasandi arstiabi suure surve all ja kahjuks on ka perearsti vastuvõtule pääsemiseks järjekorrad. «Näeme, et visiiditasu tõus mujal tervishoius toob veelgi suurema tungi perearstidele ja tervisekeskustesse pääsemiseks. Esmatasandi Tervisekeskuste Liidus oleme valmis pingutama, et tagada inimestele järjepidev esmatasandi arstiabi ka juhul, kui meie koormus peaks veelgi tõusma,» ütles Talvik.

Patsientide arvu märkimisväärne kasv tähendaks tema sõnul tervisekeskuste jaoks hädavajadust töö ümber korraldada. «Kaasata täiendavaid ressursse, palgata lisapersonali, optimeerida ruumikasutust ning tegeleda selle kõrvalt IT-süsteemide kohandamisega ja pöörata täiendavat tähelepanu küberturvalisusele,» lisas Talvik.

Esmatasandi tervisekeskuste liit teeb ettepaneku laiendada tervisekeskuste õigusi esmatasandi teenuste osutamisel ning muuta tervishoius rahastamise proportsioonid õiglaseks. «Perearstiabi osakaalu raviteenuste eelarves tuleb tõsta, sest maksumaksjale on odavam probleemide lahendamine esmatasandil ning kahtlemata on patsiendil lihtsam saada esmatasandi teenused ühest kohast, vajaduspõhiselt ja optimaalselt,» lausus Talvik.

Terviseminister Riina Sikkut tegi ettepaneku tõsta teatud patsiendigruppidele eriarsti visiiditasu viielt eurolt 20 euroni. Suurema visiiditasu rakendamist kavandatakse EMOsse pöördumisel ja kõikide teiste eriarstide poole pöördumisel peale perearstide.

Eesti Esmatasandi Tervisekeskuste Liidu liikmeteks on 21 eratervisekeskust üle Eesti. Liidu liikmed teenindavad kokku üle 120 nimistu ning on tööandjaks rohkem kui 800 tervishoiutöötajale ja tugipersonalile. Liidu eesmärk on panustada jätkusuutlikku ja tugevasse esmatasandi tervishoidu terve ettevõtluskeskkonna kaudu.

Tagasi üles