Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Avastati koolerat hävitav vahend, mis võib aidata võidelda ka jämesoolevähiga

Copy
Kõhuvalu
Kõhuvalu Foto: Shutterstock

Igal aastal sureb üle miljoni inimese infektsioonide tõttu, mida põhjustavad antimikroobikumidele resistentsed patogeenid, ja see probleem süveneb. Samal ajal ei ole suudetud sammu pidada uute antibiootikumide avastamisel, vahendab Phys.org.

Texase ülikooli teadlaste sõnul on lootustandvad mikrotsiinid. Need on bakterite toodetud ained, mis aitavad võidelda konkureerivate bakteritega soolestikus.

Teadlased on nüüd avastanud esimese teadaoleva mikrotsiini, mis suudab sihikule võtta koolerat põhjustavad bakterid. Koolera tõttu sureb Maailma terviseorganisatsiooni hinnangul aastas 21 000 kuni 143 000 inimest.

Samuti on teadlased kirjeldanud meetodit, kuidas tehisintellekti abil mikrotsiine leida.

Uuringut juhtinud professor Bryan Davies nendib, et tulevikus võiks näiteks probiootilisi baktereid sisaldav jogurt, mis toodab mikrotsiine, aidata ennetada või ravida koolerat, patogeenset E. coli’t, põletikulist soolehaigust või aidata võidelda jämesoolevähiga, mille areng on seotud bakteritega.

Mikrotsiinid on väga spetsiifilised ja ründavad ainult teatud baktereid, erinevalt traditsioonilistest antibiootikumidest, mis tapavad nii häid kui ka soovimatuid baktereid. See strateegia võiks säilitada soolestiku mikrobioomi tasakaalu ja olla tõhus patogeenide vastu, mis on antibiootikumidele resistentsed.

Märksõnad

Tagasi üles