Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kord nädalas süstitav insuliin osutus uuringutes väga tõhusaks

Copy
Insuliinisüst
Insuliinisüst Foto: Shutterstock

Kord nädalas manustatava insuliini kliinilistes uuringutes selgus, et see kontrollib veresuhkru taset sama tõhusalt kui praegu kasutatavad igapäevased pika toimeajaga insuliinisüstid, mida kasutatakse 1. ja 2. tüüpi diabeedi puhul. See tähendab, et tulevikus võib piisata diabeedi vastu ühest süstist nädalas, vahendab New Atlas.

1. tüüpi diabeediga ja ka osa 2. tüüpi diabeediga inimestest vajavad insuliini, et hoida veresuhkru taset kontrolli all ja vältida tüsistuste tekkimist. Praegune pika toimeajaga insuliin, nagu degludek, tagab püsiva insuliini voo 24 tunni jooksul, kuid seda tuleb manustada iga päev. Uus, kord nädalas süstitav insuliin efsitora alfa on nüüd läbinud kaks eraldi 3. faasi kliinilist uuringut, üks 1. tüüpi ja teine 2. tüüpi diabeetikute jaoks, ning tulemused on paljulubavad.

1. tüüpi diabeetikute uuringus leiti, et efsitora vähendas HbA1c taset (veresuhkru kontrolli näitaja) sarnaselt degludekile, kuid suurema hüpoglükeemia (liiga madal veresuhkur) esinemissagedusega. 2. tüüpi diabeetikute uuringus oli efsitora tõhusus sarnane degludekiga, kusjuures hüpoglükeemia esinemissagedus oli mõlemal ravimil madal.

Uuringud viitavad sellele, et tulevikus võib insuliini manustamise sagedus väheneda, mis võib parandada patsientide ravisoostumust ja elukvaliteeti.

Märksõnad

Tagasi üles