Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Iga päev nii suure koguse kofeiini joomine võib südame tervise ohtu seada

Copy
Kohv. Pilt on illustreeriv.
Kohv. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

USAs joob hinnanguliselt umbes 85 protsenti inimestest vähemalt ühe kofeiini sisaldava joogi päevas. Olenemata sellest, kas eelistate kohvi, teed, limonaadi või energiajooke, soovitab toidu- ja ravimiamet (FDA) tervetel inimestel tarbida mitte rohkem kui 400 milligrammi (mg) kofeiini päevas. Selle läve järjepidev ületamine võib aga uute uuringute järgi olla kehale kahjulik, kirjutab Health

Uuring näitas, et inimestel, kes tarbisid enamiku päevade jooksul nädalas rohkem kui 400 mg kofeiini, oli suurem risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse hoolimata sellest, et nad olid terved. 

Osalejatel, kes jõid sageli nii palju kofeiini, oli suurem tõenäosus, et aja jooksul tõusis südame löögisagedus ja vererõhk, mis suurendas südame terviseprobleemide riski.

«Üldiselt on krooniline vererõhu tõus tulevaste südame-veresoonkonna haiguste, nagu südameinfarkt, südamepuudulikkus või insult, riskitegur,» ütles Norton Heart & Vascular Institute'i kardioloog Jason Hopper.

Teadlased analüüsisid 92 tervest inimesest koosnevat rühma, kes olid vanuses 18–45 aastat ja kellel kõigil oli normaalne vererõhk. Osalejatel mõõdeti vererõhku ja pulssi, seejärel paluti neil teha kolmeminutiline astmeline test – see hindab inimese südame-veresoonkonna võimet selle põhjal, kuidas nende südame löögisagedus taastumisperioodil aeglustub.

Lisaks dokumenteerisid teadlased ka seda, kui palju kofeiini teest, kohvist ja gaseeritud jookidest, nagu Coca-Cola, Redbull ja Monster, iga osaleja päevas tarbis.

Ligi 20 protsenti osalejatest tarbis iga päev vähemalt 400 mg kofeiini, mis võrdub nelja tassi kohvi, kahe energiajoogi või 10 purgi limonaadi joomisega.

Näidati, et nii palju kofeiini tarbimine mõjutab märgatavalt osalejate autonoomset närvisüsteemi, tõstes aja jooksul nende südame löögisagedust ja vererõhku.

Tulemused olid veelgi tõsisemad nende seas, kes jõid järjepidevalt ühe päeva jooksul üle 600 mg kofeiini; astmetestile järgnenud viie minuti jooksul oli neil osalejatel südame löögisagedus (100 lööki minutis) ja vererõhk (140/90 mm Hg, kus 120/80 mm Hg on normaalne) märkimisväärselt tõusnud.

«Kofeiini regulaarne tarbimine võib autonoomsele närvisüsteemile avaldatava mõju tõttu seada muidu terved inimesed hüpertensiooni ja muude kardiovaskulaarsete sündmuste riskigruppi,» ütles India Zyduse meditsiinikolledži ja haigla teadur Nency Kagathara. 

Kuidas võib kofeiin südame tervist mõjutada?

Kofeiini ja kardiovaskulaarsüsteemi vaheline seos on hästi välja kujunenud. Ühe jaoks on kofeiin tuntud kui vasokonstriktor, mis tähendab, et see võib veresooni kitsendada ja vererõhku tõsta.

Ohio osariigi ülikooli Wexneri meditsiinikeskuse registreeritud dietoloog Amber Core'i sõnul suurendab kõrgenenud vererõhk südame koormust, mis võib mõnikord põhjustada südamepuudulikkust ja südame rütmihäireid.

Kofeiin on ka stimulant, nii et see käsib ajul olla valvel – see käivitab autonoomses närvisüsteemis võitle või põgene reaktsiooni. See koht vastutab südame löögisageduse, vererõhu ja muu reguleerimise eest.

«Selle vastusena suureneb südame löögisagedus, sest keha valmistub võimalikuks ohuks,» ütles Core.

«Kuid need vererõhu ja südame löögisageduse tõusud ilmnevad tavaliselt lühikese aja jooksul pärast kofeiini tarbimist ja krooniliste kofeiini joojate seas on need vähem märgatavad,» ütles Hopper.

«Keha suudab kohaneda regulaarse kofeiinitarbimisega, nii et need muutused on märgatavamad inimestel, kes tavaliselt kofeiini ei tarbi,» ütles ta.

Siiski on uuringud kohvi, tee ja muude kofeiini sisaldavate jookide tarbimise kohta segased.

Üks uuring näitas, et mõõdukas kohvi tarbimine vähendab kõigi võimalike põhjuste ja südame-veresoonkonna haigustega seotud suremust, hüpertensiooni, kolesterooli, südamepuudulikkust ja kodade virvendusarütmiat. Kohvi joomist on seostatud ka väiksema riskiga haigestuda II tüübi diabeeti. Lisaks on leitud, et see võib muu hulgas kaitsta dementsuse eest.

Kuid teised uuringud on leidnud, et iga päev rohkem kui kahe tassi kohvi joomine võib suurendada südame-veresoonkonna haigustesse suremise riski, eriti väga raske hüpertensiooniga inimestel.

«Inimesed võivad kogeda ka kiiret südame löögisagedust, värisemist või südamepekslemist, kui joovad liigset kofeiini,» ütles Northwell Healthi Lenox Hilli haigla kardioloog Aeshita Dwivedi. 

Lisaks mõjule südame-veresoonkonnale on kofeiini seostatud ka unetuse sümptomitega. Kofeiini liigne tarbimine võib samuti suurendada ärevuse riski või süvendada seda neil, kes juba elavad selle seisundiga.

«FDA piirab ohutut igapäevast tarbimist 400 milligrammiga, kuid igaühel on erinev taluvus ja see peaks olema teie tervisliku seisundi põhjal individuaalne,» ütles Dwivedi.

Kas kõik kofeiinijoogid on ühesugused?

Liiga palju kofeiini ei ole soovitatav juua, olenemata sellest, kas valite kohvi, tee, limonaadi või energiajoogi. Kofeiini sisaldavad joogid ei ole aga kõik võrdsed.

«Joogid, nagu energiajoogid, ei pruugi sageli ületada soovitatavat kofeiini kogust päevas, vaid sisaldavad ka lisatud suhkruid ja täiendavaid koostisosi, näiteks lämmastikoksiid,» ütles Core.

Lisatud suhkrud võivad kaasa aidata südame tervise halvenemisele ning tekitada ka kaalutõusu ja II tüübi diabeeti. Core lisas,et lämmastikoksiid võib suurendada hapnikusisaldust veres, mida ei soovitata olemasolevate südamehaigustega inimestele.

Kuid isegi kui valite tervislikumaid kofeiini sisaldavaid jooke, on oluline, et te ei tarbiks liiga palju kofeiini.

Märksõnad

Tagasi üles