Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

7 nõuannet, mis aitavad vähendada vähi tekkeriski

Copy
Elustiilimuutused mängivad haiguste ennetamisel väga olulist rolli.
Elustiilimuutused mängivad haiguste ennetamisel väga olulist rolli. Foto: Shutterstock

Vähki saab ennetada mitmete elustiilivalikutega, mis vähendavad oluliselt haigestumise riski. Mayo kliinik toob välja seitse olulist nõuannet, mille järgimine aitab vähendada vähiriski.

Ära kasuta tubakat

Suitsetamine on seotud paljude vähivormidega, sealhulgas kopsu-, suu-, kurgu-, kõhunäärme-, põie-, emakakaela- ja neeruvähiga. Isegi passiivne suitsetamine suurendab kopsuvähi tekkeriski. Samuti on tubaka närimine seotud suu- ja kurguvähiga. Tubakast hoidumine või sellest loobumine on üks olulisemaid samme vähiennetuses.

Toitu tervislikult

Kuigi ainult toitumine ei taga täielikku vähivastast kaitset, võib see riski märkimisväärselt vähendada. Tervise huvides tuleks eelistada puu- ja köögivilju ning taimset päritolu toiduaineid, nagu täisteratooted ja oad. Samuti tuleks vähendada kaloririkaste toitude ja loomset päritolu rasvade tarbimist. Alkohol suurendab mitmete vähivormide, näiteks rinna-, käärsoole-, kopsu-, neeru- ja maksavähi tekkeriski, seega tuleks alkoholi tarbida mõõdukalt või üldse vältida. Töödeldud liha regulaarne tarbimine võib samuti suurendada vähiriski. Vahemere dieet, mis sisaldab oliiviõli ja pähkleid, võib vähendada uuringute kohaselt näiteks rinnavähi tekkeriski.

Säilita tervislik kehakaal ja ole füüsiliselt aktiivne

Normaalkaal võib vähendada riski haigestuda mitmetesse vähivormidesse, sealhulgas rinna-, eesnäärme-, kopsu-, käärsoole- ja neeruvähki. Füüsiline aktiivsus aitab lisaks kehakaalu kontrollile vähendada iseseisvalt ka rinnavähi ja käärsoolevähi riski. Soovitatav on vähemalt 150 minutit mõõdukat või 75 minutit intensiivset füüsilist aktiivsust nädalas.

Kaitse end päikese eest

Nahavähk on üks levinumaid, kuid ka üks ennetatavamaid vähivorme. Päikesekiirgus on kõige intensiivsem kell 10–16, mil tuleks vältida otsest päikesevalgust, kanda kaitseriietust, mütsi ja päikeseprille ning kasutada päikesekaitsekreemi, mille päikesekaitsefaktor (SPF) on vähemalt 30. Samuti tuleks vältida solaariume ja päevituslampe.

Vaktsineeri

Teatud viirusinfektsioonid, nagu hepatiit B ja inimese papilloomviirus (HPV), suurendavad vähiriski. Hepatiit B võib suurendada maksavähi tekkeriski. Enim on ohustatud mitme seksuaalpartneriga inimesed ja süstitavaid narkootikume tarvitavad isikud. HPV on seotud emakakaelavähi ja teiste suguelundite kasvajatega ning pea- ja kaelavähkidega.

Väldi riskantset käitumist

Riskikäitumine, näiteks kaitsmata vahekord ja süstalde jagamine, võib suurendada vähiriski. HIV ja HPV on seotud erinevate vähivormidega, sealhulgas emakakaela-, päraku- ja maksavähiga.

Käi regulaarselt tervisekontrollis

Enda naha ja rindade regulaarne kontrollimine ja regulaarsed tervisekontrollid, nagu jämesoole-, emakakaela- ja rinnavähi sõeluuringud, aitavad vähki varajases staadiumis avastada või välistavad selle esinemise.

Märksõnad

Tagasi üles