Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Noor naine avaldab, mis oli esimene jämesoolevähi sümptom

Copy
Tualeti külastamise vajadus võib sageneda.
Tualeti külastamise vajadus võib sageneda. Foto: Shutterstock

Raquel (33) koges mitmeid sümptomeid, mis teda murelikuks tegid, kuid ta ei osanud kahtlustada vähki. Loetud aastad tagasi muutus tema sooletegevus ebanormaalseks – ta tundis pidevalt vajadust minna tualetti, aga oli tunne, et sool ei tühjene kunagi korralikult.

Kuna naisel ei olnud tervisekindlustust, ei läinud ta arsti juurde ja proovis vaevusi leevendada kiudainelisandite ja toitumise muutmisega. Pärast uue töökoha leidmist, mis pakkus kindlustust, külastas ta perearsti, kes väitis, et tal on tõenäoliselt lihtsalt ärevus. Kuid sümptomid süvenesid ja 2023. aastal diagnoositi tal neljanda staadiumi jämesoolevähk.

Esimesed probleemid

Raquel märkas oma esimesi seedimisprobleeme 2019. aastal. Ta käis väga sageli tualetis ja tundis, et ei suuda kunagi täielikult soolt tühjendada. Ta kahtlustas, et probleemiks on kiudainete puudus või võimalik toidutalumatus, näiteks gluteeni või laktoosi. Arstide juurde ei läinud ta siiski seetõttu, et tal polnud tervisekindlustust.

2021. aastal kolis ta Seattle’isse ja sai uue töö ning tervisekindlustuse. Kuigi sümptomid vahepeal leebusid, naasid need 2022. aastal. Ta käis taas sageli tualetis, mis põhjustas ebamugavust. Väljaheited olid peenikesed ja oranži-punaka värviga ning nendes oli aeg-ajalt veri. Samuti tekkis tal täiskõhutunne kiiresti pärast söömist ja pidevalt kimbutas kõhupuhitus. Raqueli sõnul olid need märgid, et midagi oli tõsiselt valesti, kuid sel ajal ta neile suurt tähelepanu ei pööranud.

Tõde tuleb päevavalgele

2023. aasta mais käis ta üle kümne aasta tervisekontrollis ja rääkis arstile oma seedimisprobleemidest. Arst väitis, et tal on tõenäoliselt ärevus või gaasid, ja suunas ta psühhiaatri juurde. Kolm nädalat hiljem koges Raquel tugevat kõhuvalu, mis kiirgus läbi kõhuõõne ja ka alaselga, nii et ta peaaegu minestas. Ta pöördus erakorralise meditsiini osakonda. Sealne arst võttis tema valu tõsiselt ja uuringute käigus avastati ta munasarjades ja maksas olev kasvaja. Tal diagnoositi munasarjavähk.

Onkoloogiga kohtumise järel tehti talle maksabiopsia ja selgus, et vähk oli alguse saanud jämesoolest ja levinud teistesse organitesse, mistõttu diagnoositi tal neljanda staadiumi jämesoolevähk.

Ta sai teada, et jämesoolevähk levib väga aeglaselt – see võis tal olla juba kuni kümme aastat.

Pärast diagnoosi alustas ta keemiaravi, kuid vähk oli levinud nii kaugele, et kirurgilist ravi ei olnud võimalik teha. Kuigi tema väljavaated pole kiita, on ta otsustanud võidelda ja otsib pidevalt uusi ravivõimalusi, näiteks kliinilisi katseid, kus osaleda.

Allikas: Self

Märksõnad

Tagasi üles