Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

ABI JÄSEME KAOTANUTELE See pole ulme – bioonilist kätt saab juhtida mõtete abil

Copy
Uudse käeproteesiga saab hõlpsalt haarata.
Uudse käeproteesiga saab hõlpsalt haarata. Foto: Kuvatõmmis videost

Teadlased Pisa Sant'Anna kõrgkooli biorobootika instituudist on loonud revolutsioonilise lahenduse amputeeritud inimestele – magnetiliselt juhitava proteeskäe, mis võimaldab kasutajatel mõelda liigutuste peale ja neid sooritada, vahendab Medical Xpress. 

Selle süsteemi juhtimiseks ei ole vaja juhtmeid ega elektrilisi ühendusi, vaid kasutatakse ainult lihaseid ja proteeskäes paiknevaid magneteid. See võimaldab teha igapäevaseid tegevusi nagu purgi avamine või mündi haaramine.

Uus lahendus hõlmab väikeste magnetite implanteerimist käe allesjäänud lihastesse, et dekodeerida kasutaja liigutussoove. Magnetid liiguvad lihaste kokkutõmbumisel ja see liikumine tõlgitakse käeproteesi juhtsignaalideks. Lahendust testiti edukalt 34-aastasel Itaalia patsiendil Danielil, kes kasutas proteesi kuue nädala jooksul.

Daniel suutis magnetilise süsteemi abil kontrollida oma sõrmede liigutusi ja teha selliseid igapäevaseid toiminguid nagu purgi avamine, kruvikeeraja kasutamine või habraste esemete haaramine. Teadlaste sõnul on see proteesitehnoloogias suur samm edasi ja nad kavatsevad süsteemi edasi arendada, et see oleks kasutatav laialdaselt.

Märksõnad

Tagasi üles