Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Gripihooaeg on ukse ees: kõik, mida pead vaktsineerimisest teadma

Copy
Külmetus, gripp. Pilt on illustreeriv.
Külmetus, gripp. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eesoleval hooajal turustatakse Eestis kokku ligikaudu 230 000 annust gripivaktsiine Influvac Tetra ja Vaxigriptetra. Mõlemad vaktsiinid on näidustatud täiskasvanutele ja lastele alates kuue kuu vanusest ning sisaldavad kahte A-gripi ja kahte B-gripi tüve vastavalt Maailma Terviseorganisatsiooni ja Euroopa Liidu soovitusele 2024/2025. hooajaks.

Gripp on viiruslik ja sageli raskesti kulgev haigus, mille eest annab kõige kindlama kaitse vaktsineerimine. Parim aeg vaktsineerimiseks on oktoobris ja novembris, kuid kaitsesüsti võib teha ka kogu gripihooaja kestel. Immuunsus kujuneb kahe kuni kolme nädala jooksul pärast kaitsesüsti ja selle mõju kestab kuni hooaja lõpuni.

Gripi vastu saab vaktsineerida perearsti juures, raviasutuste vaktsineerimiskabinettides ja mitmes apteegis üle Eesti. Hoolekandeasutuse elanikke vaktsineerib sealne õendusteenuse osutaja.

Riskirühma kuuluvad inimesed saavad tasuta gripi vastu vaktsineerida alates oktoobri keskpaigast, kui saabuvad riigi hangitud vaktsiinid.

Riskirühma kuuluvad:

  • 6 kuu kuni 7-aastased lapsed (k.a);
  • vanemad kui 7-aastased lapsed, kes kuuluvad terviseseisundi tõttu gripi riskirühma (lapsed ja noorukid, kellel on südame- ja veresoonkonnahaigused, onkoloogilised haigused, immuunpuudulikkus, diabeet või obstruktiivne kopsuhaigus);
  • lapseootel naised;
  • 60-aastased ja vanemad inimesed;
  • üld- ja erihoolekande teenusel ning kogukonnas elamise teenusel olevad inimesed.

Riskirühma mitte kuuluvad inimesed peavad vaktsineerimise eest ise tasuma. Tasulise vaktsiini esimene tarne on saabunud Eestisse ning jõuab lähipäevil teenuseosutajateni. Järgmised tarned toimuvad septembrikuu jooksul ja oktoobris, edastab Med24

Alla 9-aastased lapsed, kes ei ole varem saanud hooajalist gripivaktsiini, vajavad esimesel korral kahte annust (teine annus manustatakse vähemalt neli nädalat hiljem). Lapsed ja noorukid, kes kuuluvad riskirühma haiguse tõttu, peaksid vaktsineerimise teemal eelnevalt nõu pidama oma raviarstiga.

Tagasi üles