Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Esmaspäevast algab gripivastane vaktsineerimine apteekides

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Alates esmapäevast, 16. septembrist saab end vaktsineerida gripi vastu apteekides üle Eesti. Esialgu on kättesaadav tasuline teenus, tasuta vaktsiin riskirühmade jaoks jõuab apteekidesse oktoobri keskel. Kindlasti tuleb apteegis vaktsineerimiseks eelnevalt broneerida aeg, täpsema info leiate veebilehel www.vaktsineeriapteegis.ee.

Gripitüved muteeruvad igal hooajal ja oluline on vaktsineerida end enne iga uue viiruseperioodi algust, mis Eestis algab tavaliselt oktoobris. Gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma 10–14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni hooaja lõpuni. Gripi vastu saab vaktsineerida kõiki inimesi alates 6-kuulistest lastest. Vaktsineerida saab mitmetes Apotheka, Benu ja Südameapteegi apteekides.

Eesti Proviisorapteekide Liidu juhi Ly Rootslase sõnul on vaktsineerimine apteekides muutunud tavapäraseks teenuseks, mida tehakse juba seitsmendat aastat. Rootslane paneb kõigile südamele registreerida enne apteegi külastamist vaktsineerimisaeg kas veebis või telefoni teel, et vältida asjatut ootamist ja olla kindel, et soovitud apteegis on vaktsiinid kohapeal olemas. «Iga aastaga näeme üha enam, et vaktsineerima tullakse kogu perega, nii on lastel julgem ja vanematel lihtsam,» lisas Rootslane.

Hanna Jäe Tervisekassast kinnitas, et oktoobri keskpaigas jõuab Eestisse ka Tervisekassa soetatud gripivaktsiini, millega vaktsineeritakse tasuta järgmistesse riskirühmadesse kuuluvaid inimesi:

  • 6-kuu kuni 7-aastased lapsed
  • terviseseisundi tõttu kõrgenenud riskiga 8–19 aastased lapsed ja noorukid (südame ja veresoonkonna haigused, onkoloogilised haigused, immuunpuudulikkus, diabeet või obstruktiivne kopsuhaigus)
  • lapseootel naised
  • 60-aastased ja vanemad inimesed
  • hooldekodude elanikud

Riskirühma kuuluvate inimeste vaktsineerimise kulud katab Tervisekassa, st vaktsineerimine on inimesele tasuta. Riskirühma kuuluvad inimesed, kes teevad enne tasuta vaktsiinide saabumist tasulise vaktsiinisüsti, ei saa hiljem kulutatud raha Tervisekassast ega mujalt tagasi küsida. Seega on palve neil inimestel gripi vastu vaktsineerimisega oodata tasuta vaktsiinide saabumiseni.

Nii tasulise kui tasuta vaktsiini gripi vastu saab inimene lasta manustada lisaks apteekidele oma perearstikeskuses või vaktsineerimiskabinettides.

Apteekides saab vaktsineerida ka puukentsefaliidi ja COVID-19 vastu. COVID-19 vaktsiin on kättesaadav riskirühmadele.

Apteegis viivad vaktsineerimist läbi tervishoiuteenuse osutajad, apteek annab teenuse jaoks kasutada oma ruumid, seadmed ja IT vahendid.

Eesti Proviisorapteekide Liit (EPAL) on Eesti suurim apteeke ühendav organisatsioon, mille liikmeteks on enam kui 300 apteeki ja üle 1100 apteekri üle Eesti.

Vaata lähemalt: www.vaktsineeriapteegis.ee või www.vaktsineeri.ee

Tagasi üles