Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

ATH ravimitel võivad olla laastavad kõrvaltoimed – aga vaid neil juhtudel

Copy
Ravimite soovituslikke koguseid ei tasu ületada.
Ravimite soovituslikke koguseid ei tasu ületada. Foto: Shutterstock

Adderall on tõhus ravi aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH) korral, kuid viimase kahe aastakümne jooksul on Ameerika Ühendriikides järsult kasvanud ravimiretseptide arv tekitanud teadlastes muret harvaesinevate, kuid tõsiste kõrvaltoimete pärast, vahendab Science Alert.

Äsja avaldatud uuringus tuvastasid Bostonis asuva Mass General Brighami tervishoiusüsteemi psühhiaater Lauren Moran ja tema meeskond, et suurt annust kasutavatel inimestel on üle viie korra suurem risk psühhoosi või maania tekkeks.

Olulised tegurid nende nähtude esinemises on annustamisjuhiste puudumine ja ravimikasutuse märkimisväärne tõus noorte täiskasvanute seas alates Covid-19 pandeemiast, mida on suures osas põhjustanud telemeditsiini teenuste kasv.

Moran ütles AFP-le, et tema huvi teema vastu süvenes tudengeid ravides. Haiglasse sattunud noortel ei olnud varem esinenud raskeid psüühikahäireid, nende esimene maniakaalne või psühhootiline episood oli tekkinud ATH ravis kasutatavate stimulantide võtmise kontekstis. 

Uuring tugines 16–35-aastaste inimeste terviseandmetele. Esmased maania ja psühhoosi juhtumid esinevad tavaliselt selles vanuses. Uuritavad olid Mass General Brighami haiglates ravil aastatel 2005–2019. Leiti, et Adderalli kasutanud inimestel oli 2,68 korda suurem tõenäosus psühhoosi või maania tekkeks ning risk suurenes 5,28 korda, kui annus ületas 40 milligrammi.

Samuti leiti, et teine ATH ravim Ritalin ei suurendanud sama riski – see ravim toimib ajus teistmoodi.

Mõlemad ravimid tõstavad keemilise sõnumikandja dopamiini taset – see osaleb aju tasustamissüsteemis, motivatsioonis ja õppimises. Kui Adderall suurendab dopamiini vabanemist, siis Ritalin blokeerib selle tagasiimendumist.

Uuring toob esile vajaduse selgete annustamispiirangute järele, kuna praegune soovitus on 20 milligrammi, kuid praktikas määravad arstid sageli erinevaid annuseid.

Mängus võib olla ka patsiendi enda käsi. Nimelt külastavad mõned inimesed seni erinevaid arste, kuni keegi kirjutab välja soovitud doosi. Dr Morani sõnul tahavad patsiendid, et ravimid võtaksid ära kõik sümptomid, aga see pole tema hinnangul realistlik ootus.

Telemeditsiini ettevõtted on saanud USAs kriitikat Adderalli ülemäärase määramise eest, mis on viinud ravimipuuduseni nende seas, kes seda tõeliselt vajavad.

Märksõnad

Tagasi üles