Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Aasta tagasi tehti näo ja terve silma siirdamine – kas nägemine on taastumas?

Copy
Dr Eduardo Rodriguez, NYU Langone Healthi plastilise kirurgia õppetooli juhataja, uurib 23. oktoobril 2023 New Yorgis Aaron Jamesi. 2023. aasta mais tegid kirurgid maailmas esimese terve inimsilma siirdamise.
Dr Eduardo Rodriguez, NYU Langone Healthi plastilise kirurgia õppetooli juhataja, uurib 23. oktoobril 2023 New Yorgis Aaron Jamesi. 2023. aasta mais tegid kirurgid maailmas esimese terve inimsilma siirdamise. Foto: Joseph. B. Frederick / AP Photo

Aaron James, maailma esimene patsient, kellele tehti terve silma ja osaline näosiirdamine, on enam kui aasta pärast ajaloolist operatsiooni terve ja elujõuline. Esmaspäeval avaldasid tema arstid NYU Langone Healthist teadustöö, milles kirjeldatakse, kuidas James ja tema uus silm on paranenud maikuus 2023 toimunud protseduurist. Kuigi Jamesi nägemine selles silmas ei pruugi kunagi enam taastuda, on tema kogemus pakkunud arstidele väärtuslikke õppetunde, kuidas tulevasi siirdamisi edukamalt teha.

Aaron James, 46-aastane veteran, sai kõrgepinge elektriga seotud õnnetuses tõsiseid vigastusi vasakul kehapoolel ja näos, sealhulgas silmas. Algne plaan oli teha vaid osaline näosiirdamine, kuid arstid otsustasid lõpuks proovida ka silma siirdamist, uskudes, et see on nüüd tehnoloogiliselt võimalik, kuigi nägemise taastamine oli vähetõenäoline.

Edukas silmasiirdamine: verstapost meditsiinis

NYU Langone Healthi Hansjörg Wyssi plastilise kirurgia osakonna teadusuuringute direktor ja üks Jamesi kirurgidest, Daniel Ceradini, selgitab, et silmasiirdamisest on juba kaua räägitud, kuid protseduur on äärmiselt keeruline, kuna veresooned ja närvid on väga väikesed. Probleem on olnud verevoolu taastamises siirdatud silmas.

Novembris, kuus kuud pärast operatsiooni, teatasid Ceradini ja tema meeskond edukast siirdamisest. Ajakirjas JAMA avaldatud uues teadustöös selgitatakse, kuidas nad operatsiooni tegid ja kuidas James pärast protseduuri on taastunud.

Operatsioon kestis umbes 21 tundi, kuigi arstid said varem harjutada virtuaalselt. Eduvõimaluste suurendamiseks süstiti doonorilt võetud tüvirakke Jamesi nägemisnärvi. Seni on kõik kulgenud plaanipäraselt.

Kuigi James ei näe siirdatud silmaga, on võrkkestas näha elektrilist aktiivsust ja silma verevarustus on suurepärane, mis on silmasiirdamisel suur saavutus. Ceradini rõhutab ka Jamesi esteetilise tulemuse olulisust, öeldes, et see on märgatavalt parandanud tema elukvaliteeti ja ühiskonda naasmist.

Järgmised sammud silmasiirdamiste tulevikus

Jamesi immuunsüsteemi siirdatud silma tagasilükkamise vältimiseks kasutatav raviprotokoll ei erine palju teistest siirdamisprotseduuridest. Seni pole doonorsilm märkimisväärselt kokku tõmbunud ega rõhku kaotanud, mis oli üks võimalikest riskidest. Siiski ei jäänud kõik silmarakud ellu, mis on tulevaste siirdamiste parendusvaldkond. Kuigi James võib tulevikus vajada väikseid kosmeetilisi parandusi, pole plaanis suuri kirurgilisi sekkumisi.

Arstid loodavad, et see protseduur on vaid esimene paljudest, ning et nägemise täielik taastamine võib tulevikus teoks saada. Ceradini sõnul on see lootustandev ja suur samm edasi, mis avab ukse uutele võimalustele nägemise taastamiseks. See nõuab aga multidistsiplinaarset lähenemist, kus osalevad silmaarstid, siirdamiskirurgid ja plastilise kirurgia spetsialistid.

Aaron James ise on pöördumas tagasi oma igapäevaellu. Hiljuti sai ta ka uue isikutunnistuse koos oma uue näopildiga. James kommenteerib, et on peaaegu tagasi oma tavapärase elu juures, tehes normaalseid asju. Kõigele vaatamata on see olnud tema elu kõige muutlikum aasta. Talle on antud teine võimalus, ja ta ei võta seda hetkekski enesestmõistetavana.

Allikas: Gizmodo

Märksõnad

Tagasi üles