Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Loe, millised 10 müüti on liikvel igapäevaelu oluliselt mõjutava haiguse kohta

Copy
20-aastasel Grace Morrisel ägenes 2022. aasta aprillis psoriaas ja ta on sellest ajast peale võidelnud keha sellise seisundi omaksvõtmisega. Ilmade kuumenedes on Bristolis elav Grace näinud vaeva, et oma tavalistes suverõivastes end mugavalt tunda. Oma ebakindlusest Instagrami postitamine on aga aidanud tal neist muredest üle saada ja psoriaasi omaks võtta. Seetõttu ongi oluline aru saada, millised on alusetud müüdid, mis on seotud selle kurnava haigusega.
20-aastasel Grace Morrisel ägenes 2022. aasta aprillis psoriaas ja ta on sellest ajast peale võidelnud keha sellise seisundi omaksvõtmisega. Ilmade kuumenedes on Bristolis elav Grace näinud vaeva, et oma tavalistes suverõivastes end mugavalt tunda. Oma ebakindlusest Instagrami postitamine on aga aidanud tal neist muredest üle saada ja psoriaasi omaks võtta. Seetõttu ongi oluline aru saada, millised on alusetud müüdid, mis on seotud selle kurnava haigusega. Foto: @gracespsoriasis / MERCURY PRESS

Psoriaas on immuunvahendatud nahahaigus, mis põhjustab punetavate ja ketendavate laikude tekkimist; peamiselt põlvedel, peanahal, küünarnukkidel ja seljal. Heledal nahal ilmnevad need laigud punasena, tumedal nahal võivad need aga olla violetsed või lillakad.

Psoriaasi täpset esinemissagedust maailmas on raske määrata. 2020. aastal tehtud uuring leidis, et levimus varieerub Ida-Aasia 0,14 protsendist Austraalia 1,99 protsendini.

Lisaks füüsilistele sümptomitele mõjutab psoriaas ka inimese heaolu ja elukvaliteeti. Psoriaasiga inimesed võivad kogeda ka ühiskondlikku stigmatiseerimist.

Selle haiguse kohta levib palju valearusaamu

Siin on mõned levinumad müüdid, mida aitame kummutada, tuginedes ekspertide, David Chandleri (Ühendkuningriigi psoriaasi ja psoriaatilise artriidi liidu juht) ja Dominic Urmstoni (psoriaasi assotsiatsiooni kommunikatsioonijuht) selgitustele.

1. Psoriaas on nakkav

Üks levinumaid väärarusaamu on, et psoriaas on nakkav. Chandler rõhutab, et see on müüt: psoriaas ei ole nakkav. See on autoimmuunhaigus, mille puhul immuunsüsteem reageerib valesti ja toodab liiga palju naharakke. Urmston lisab, et psoriaasi ei saa levitada inimeselt inimesele kontakti või kehavedelike jagamise kaudu, näiteks suudlemise või ühiste toidu- ja joogitarvikute kasutamise teel. See ei levi ka ujumisbasseinides ega saunades.

2. Psoriaas on lihtsalt kuiv nahk

Psoriaas on palju enamat kui lihtsalt kuiv nahk. Chandler selgitab, et tavaline naharakkude uuenemine toimub umbes iga 28 päeva järel, kuid psoriaasi korral võib see toimuda juba 4–5 päeva jooksul. Selle kiire uuenemise tõttu tekitavad naharakud paksu kihi, mida keha ei suuda tavapärasel viisil hallata. Samuti muutuvad veresooned ja liiguvad naha pinnale lähemale, mistõttu kahjustatud piirkonnad muutuvad kriimustamisel punaseks ja valulikuks.

3. On ainult ühte tüüpi psoriaasi

Paljud arvavad ekslikult, et psoriaas on üks kindel haigus, kuid tegelikult on seda mitut tüüpi. Kõige tavalisem on suurte naastudega psoriaas, millel on paksud hõbedased soomused. Muud tüübid:

Guttaatpsoriaas: nimetatakse ka «vihmapiisapsoriaasiks» pisarakujuliste laikude tõttu.

Pöördpsoriaas: esineb piirkondades, kus kehaosad puutuvad kokku, nagu kaenlaalused ja kubemepiirkond.

Erütrodermiline psoriaas: haruldane psoriaasi tüüp, mis katab suure osa kehast.

Pustuloosne psoriaas: tekitab mädaga täidetud punnikesi, tavaliselt kätel ja jalgadel.

4. Psoriaasi põhjustab halb hügieen

Psoriaasi olemasolu ei tähenda kehva hügieeni. Vastupidi, inimesed, kes põevad psoriaasi, peavad nahahooldusele väga hoolikalt tähelepanu pöörama, kuna nahk on valulik ja kestendav ning vajab pidevat hooldust.

5. Arstid saavad psoriaasi välja ravida

Praegu puudub psoriaasi ravi, kuid teadlased jätkavad haiguse mehhanismide uurimist, mis võib tulevikus viia ravi leidmiseni. Siiski saab psoriaasi edukalt leevendada ja kontrolli all hoida. Arstid ja dermatoloogid pakuvad mitmesuguseid ravivõimalusi, sealhulgas paikseid kreeme, valgusteraapiat ja süsteemseid ravimeid.

6. Psoriaas mõjutab ainult nahka

Kuigi haiguse kõige märgatavam mõju on nahal, võib psoriaas mõjutada ka liigeseid. Psoriaatilist artriiti esineb 6–42 protsendil psoriaasiga inimestest. See põletikuline artriit mõjutab sageli põlvi, käte ja jalgade liigeseid ning kõõluste kinnitusi, näiteks kannal ja alaseljal. Lisaks füüsilistele sümptomitele võib psoriaas tekitada ärevust, depressiooni ja madalat enesehinnangut, mis mõjutavad igapäevaelu.

7. Psoriaasile pole leevendust pakkuvaid ravimeid

Kuigi psoriaasi ei saa välja ravida, on palju tõhusaid ravimeetodeid, mis aitavad sümptomeid leevendada. Need varieeruvad paiksetest kreemidest, vahtudest ja geelidest kuni valgusteraapia ja süsteemsete ravimiteni.

8. Psoriaas mõjutab ainult täiskasvanuid

Kuigi psoriaasi esineb sagedamini täiskasvanutel, võib seda diagnoosida ka lastel ja harva isegi imikutel. Psoriaas avaldub sageli teismeeas ja see kestab kogu elu.

9. Psoriaas on sama mis ekseem

Kuigi psoriaasi ja ekseemi peamised sümptomid on mõlemad seotud nahaga, on need haigused täiesti erinevad. Psoriaas on autoimmuunhaigus, samas kui ekseem on sageli seotud allergiliste reaktsioonidega ja võib aja jooksul kaduda. Samuti mõjutavad need keha eri piirkondi: ekseem ilmneb sagedamini küünarnukkide ja põlvede siseküljel, samas kui psoriaas kipub esinema küünarnukkide, põlvede ja peanaha välisküljel.

10. Dieedi muutmine ravib psoriaasi

Psoriaasi toiduga ravida ei saa. Kuigi mõned inimesed võivad tunda leevendust dieedi muutmisest, võib see olla kokkusattumus, kuna psoriaas on loomult muutlik ja võib ajutiselt paraneda. Küll aga võib tervislik ja tasakaalustatud toitumine koos regulaarse liikumisega aidata psoriaasi hallata.

Kokkuvõtteks võib öelda, et psoriaas ei ole ravitav, kuid see on hästi hallatav.

Igaüks, kes kahtlustab endal psoriaasi, peaks pöörduma arsti poole, et alustada sobiva raviga võimalikult varakult. Teadlased jätkavad haiguse uurimist ja loodetavasti  leitakse ühel päeval ka täielik ravi.

Allikas: Medical News Today

Tagasi üles