Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Avastati abinõu, mis tõhustab luude ja muude kudede paranemist

Copy
Tulevikus võib keha kahjustuste paranemisel abi olla T-rakkude süstist.
Tulevikus võib keha kahjustuste paranemisel abi olla T-rakkude süstist. Foto: Shutterstock

Keha immuunvastuseid kontrollivate regulatoorsete T-rakkude otsene süstimine kahjustatud luusse, lihastesse ja nahka võib märgatavalt kiirendada paranemisprotsessi. See avab võimaluse välja töötada universaalne rakupõhine ravimeetod, mis aitab vigastustest taastuda, vahendab New Atlas.

Ajakirjas Nature Communication ilmunud uuringus, mida juhtisid Osaka ülikooli ja Monashi ülikooli teadlased, uuriti T-rakkude potentsiaali kudede taastamisel. Tulemused näitasid, et regulatoorsed T-rakud saavad mõjutada teisi immuunrakke, nagu monotsüüdid ja makrofaagid, mis aitavad kaasa paranemisele. Monotsüüdid on valged vererakud, millel on kandev roll võitluses teatud infektsioonidega ja need aitavad teistel valgetel vererakkudel eemaldada surnud või kahjustatud rakke. Makrofaagid, teist tüüpi immuunsüsteemi valged vererakud, «neelavad ja seedivad» patogeene, nagu mikroobid, vähirakud, rakkude surma järel tekkivad jäägid ja võõrained.

T-rakud eritavad ka signaalmolekule, mis toetavad kudede taastumist.

Teadlased süstisid T-rakke sisaldavat fibriinhüdrogeeli hiirte kahjustatud kudedesse, sealhulgas luu-, lihas- ja nahavigastuste parandamiseks. Fibriin on valk, mis osaleb haavade paranemises; see võib toimida ka regulatoorsete T-rakkude söötmena.

Tulemused näitasid, et T-rakud tõhustasid luude paranemist, suurendasid lihaskude ja kiudude suurust ning kiirendasid haavade sulgumist. Uuringus selgus ka, et regulatoorsete T-rakkude abil lülitusid teised immuunrakud ümber põletikuvastasesse olekusse, mis on paranemisprotsessis oluline. Tähtis roll oli siin signaalmolekulil nimega interleukiin-10 (IL-10), mille eemaldamisel kadus T-rakkude positiivne mõju.

Uuring näitas, et regulatoorsete T-rakkude kasutamine võib olla tõhus rakupõhine ravivõimalus kudede taastumiseks. Tulevastes uuringutes peaks selguma, millal tuleks neid manustada, et saavutada parim tulemus.

Tagasi üles