Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Veel jõuad osaleda: soolevähi sõeluuringu vastu on tänavu erakordselt suur huvi

Copy
Illustratsioon. Jämesooles võivad tekkida nii hea- kui halvaloomulised polüübid.
Illustratsioon. Jämesooles võivad tekkida nii hea- kui halvaloomulised polüübid. Foto: Shutterstock

Eestis on juba aastaid korraldatud sõeluuringut soolevähi ennetamiseks ja varaseks avastamiseks. Tänavu on uuringu vastu erakordselt suur huvi ning sel aastal sihtrühma kuulujad saavad uuringus osaleda aasta lõpuni.

Soolevähk on aina sagedamini esinev haigus, mida diagnoositakse Eestis igal aastal ligi tuhandel inimesel. Tervise Arengu Instituudi vähi sõeluuringute registri andmed näitavad, et sõeluuringu käigus leitakse pigem üles vähieelsed muutused – ligi igal 70. sõeluuringul osalejal avastati vähieelsed muutused, mida ravides õnnestub vähki haigestumist vältida. Samas vähk avastatakse vaid ligi igal 540. osalejal. Sõeluuringu väliselt avastatud vähijuhud on aga tihti juba kaugele arenenud, mistõttu rõhutab tervisekassa regulaarselt sõeluuringul osalemise olulisust.

«On rõõm näha, et sõeluuringul käimisest on kujunemas normaalne tervisekäitumise osa ja kiidan kõiki, kes juba uuringust osa on võtnud. Eelmisel aastal osales soolevähi sõeluuringul rekordarv inimesi ning uuringust võttis osa 60,4 protsenti kutsututest. Ka tänavu on soolevähi sõeluuringust tublisti osa võetud – praeguse seisuga on huvi sõeluuringu vastu isegi suurem kui möödunud aastal samal ajal,» sõnas tervisekassa sõeluuringute teenusejuht Maria Suurna, lisades, et sel aastal on soolevähi sõeluuringust seni võtnud osa 45 protsenti kutsututest.

Sõeluuringul tasub osaleda ka siis, kui kaebused puuduvad, sest vähieelsed muutused või varajases staadiumis vähk endast märku ei anna. «Sõeluuring ongi eelkõige mõeldud tervetele, kaebusteta inimestele, sest uuringu käigus on võimalik leida vähieelsed muutused enne haiguse ja sümptomite tekkimist. Enamikule annab sõeluuringul osalemine kindlustunde ja teadmise, et nende tervisega on kõik korras – edasistele uuringutele saadetakse vaid kuus protsenti osalenutest. Mida varem vähk avastatakse, seda kergem on seda ravida,» selgitas PERHi üldkirurg ja vanemarst Indrek Seire. Ta täpsustas, et lisauuringuid vajavate inimeste seast avastatakse vähk umbes kümnel protsendil. Enamikel juhtudel leitakse lisauuringute käigus aga vähieelsed muutused ning neil inimestel õnnestub tänu õigeaegsele sekkumisele vähidiagnoosi saamist vältida.

Soolevähi sõeluuringule on kutsutud 60–68-aastased mehed ja naised iga kahe aasta tagant. Suurna sõnul käib ka järjepidev töö selle nimel, et sõeluuringu sihtrühma esimesel võimalusel laiendada ja et sõeluuringul osalemine kutsutute jaoks mugavamaks muuta. «Juba selle aasta jooksul tekib osas perearstikeskustes võimalus sõeluuringuks vajalikku peitvere testi tagastada lisaks kirjakastile ka pakiautomaadi kaudu. 2025. aasta jooksul loodame antud võimalust laiendada kõikidele perearstikeskustele. See annab inimesele valikuvõimaluse kasutada endale kõige mugavamat lahendust ja muudab seeläbi uuringul osalemise lihtsamaks. Samuti teeme koostööd madalama osalemismääraga piirkondade perearstidega, et mõista paremini sihtrühma vajadusi ja jõuda suurema hõlmatuseni,» sõnas Suurna.

Tervisekassa juhib soolevähi varajase avastamise olulisusele tähelepanu ka kampaaniaga «Elav tõestus», mille keskmesse on toodud vähktõvest paranenud inimesed, kelle lootustandvad ja julgustavad lood kinnitavad, et vähk on ravitav. Soolevähi sõeluuringust kutsub inimesi osa võtma Peeter Kukk, kes sai seitse aastat tagasi sõeluuringu käigus soolevähi diagnoosi. «Julgustan kõiki kindlasti sõeluuringust osa võtma. Minul olid sõeluuringu hetkeks juba sümptomid tekkinud, ent tänu sõeluuringule oli siiski võimalik õigeaegset ja tulemuslikku ravi saada,» sõnas Kukk.

Tänavu on tasuta uuringule kutsutud ravikindlustatud ja ravikindlustamata naised ja mehed sünniaastaga 1956, 1958, 1960, 1962 ja 1964. Soolevähi sõeluuringul osalemiseks tuleb võtta ühendust oma perearstikeskusega ja registreerida end pereõe vastuvõtule. Vastuvõtul antakse väljaheiteproovi võtmiseks vajalik peitveretesti komplekt. Proovi saab mugavalt võtta kodus ning seejärel tuleb see saata postiga laborisse. Proovi saatmise postikulu on enne tasutud. Tervisekassa kinnitab, et juhul kui peaks tekkima vajadus lisauuringuteks või raviks, siis ka need kulud on kaetud kõigile, sealhulgas ravikindlustuseta inimestele.

Sõeluuringu kohta saab lisainfot küsida oma perearstilt või tervisekassa klienditoelt, kirjutades info@tervisekassa.ee ning helistades 669 6630. Loe ka lisaks siit

Tagasi üles