Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Laialt tarbitav jook soodustab vähi teket, aga paljud pole sellest teadlikud (4)

Copy
Alkoholi tarbimine soodustab mitmete terviseprobleemide teket.
Alkoholi tarbimine soodustab mitmete terviseprobleemide teket. Foto: Shutterstock

Teadlased on avastanud tõhusa viisi, kuidas inimesi vähem alkoholi tarbima panna: tuleb rõhutada, et alkoholi joomine suurendab vähki haigestumise riski ning lisaks soovitada arvestust pidada iga tarbitud alkohoolse joogi üle, vahendab Science Alert.

Ajakirjas Addictive Behaviours avaldatud uuringus nenditi, et see kombinatsioon – miks alkoholitarbimist vähendada ja kuidas seda teha – aitab edendada rahva tervist. Liigne alkoholi tarbimine ei soodusta ainult vähi teket, vaid on seotud ka enneaegse surma, südamehaiguste, seedeprobleemide ja dementsuse tekke suurema riskiga.

The George Institute for Global Healthi teadlaste uuringus osalenud jagati erinevatesse gruppidesse ja neile näidati erinevaid alkoholiga seotud sõnumeid ja reklaame. Kõige tõhusam meetod oli televisioonireklaam, mis sidus alkoholi tarbimise vähiriskiga ja soovitas tarbitud jookide arvu kohta pidada täpset arvestust. See viis osalejate seas kuue nädala jooksul alkoholitarbimise märkimisväärse vähenemiseni.

Uuringut juhtinud psühholoog Simone Pettigrew märkis, et inimesed ei pruugi teada, et alkohol on kantserogeen, aga on oluline, et nad oleksid sellest teadlikud ning saaksid ka praktilisi soovitusi, kuidas riske vähendada.

Märksõnad

Tagasi üles