Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

UURING PALJASTAS Raseduse ajal toimuvad ajus suured muutused

Copy
Rasedus. Pilt on illustratiivne.
Rasedus. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Raseduse ajal toimuvad inimkehas ulatuslikud füsioloogilised muutused ja aju pole erand. USA neuroteadlased on loonud esmakordselt üksikasjaliku kaardi esmasünnitaja ajust, tuginedes uuringutele raseduse ajal, enne ja pärast seda, vahendab Science Alert.

Ajakirjas Nature Neuroscience avaldatud teadustöö näitas raseduse ajal hallolluse vähenemist, mis hõlmab neuronite kehasid. Kuigi see võib tunduda hirmutav, peetakse neid muutusi tõenäoliselt vajalikuks, kuna aju kohandub emadusega. Raseduse ajal vähenes hallollus keskmiselt nelja protsendi võrra, mis on sarnane puberteedi ajal toimuvate muutustega. Siiski taastus hallollus pärast rasedust.

Uuringud näitasid veel, et raseduse viimastel trimestritel suurenes valgeolluse neuronitevaheliste ühenduste tihedus, mis võimaldab tõhusamat teabe liikumist ajus.

2024. aasta uuring tõi esile, kuidas raseduse ajal toimuvad olulised struktuurimuutused ajus. Tulemused põhinevad 38-aastasel naisel, kes rasestus kunstliku viljastamise teel. Tema ajus toimunud muutusi jälgiti 26 MRT-skaneeringu abil.

Kuidas need aju muutused mõjutavad käitumist, on veel ebaselge. Loomkatsetes on leitud, et hormoonid nagu östrogeen ja progesteroon võivad raseduse ajal aju ümber programmeerida, kuid inimeste puhul on selle teema uurimine alles algfaasis.

Märksõnad

Tagasi üles