Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Odav diabeediravim võib osutuda nooruse allikaks

Copy
Nooruslikkust aitavad hoida ka tervislik toitumine ja kehaline aktiivsus.
Nooruslikkust aitavad hoida ka tervislik toitumine ja kehaline aktiivsus. Foto: Shutterstock

Üks maailma kõige sagedamini kasutatavaid ravimeid võib osutuda veelgi kasulikumaks, kui seni arvatud. Hiljutine uuring näitab, et metformiin võib aidata aeglustada organismi vananemist, vähemalt ahvidel. Vaja on veel teha uuringuid inimestega, vahendab Nature.

Metformiin on hädavajalik ja odav ravim, mida on pikka aega ohutult kasutatud 2. tüübi diabeedi raviks, aidates alandada veresuhkru taset. Seda on ka mõnikord kasutatud kehakaalu langetamiseks ning polütsüstiliste munasarjade sündroomi sümptomite leevendamiseks. Uuringud on andnud vihje, et metformiinist võib olla laiem kasu, näiteks ajufunktsiooni parandamisel ja kognitiivse languse aeglustamisel vanematel inimestel. Ehkki see ei pruugi eluiga otseselt pikendada, võib see aidata pikendada aega, mil tervis on hea.

Enamik tõendeid metformiini vananemisvastase mõju kohta pärineb loomkatsetest – ajakirjas Cell avaldatud uus uuring keskendus ahvidele. 40 kuud kestnud katse hõlmas vanemaid isaseid makaake, kellele anti metformiini. Uuring näitas, et metformiin aeglustas vananemist, eriti maksas ja ajus.

See on esimene otsene katse metformiini vananemisvastase mõju kohta primaatidel, kuid tulemused vajavad veel kinnitust, eriti inimestel. Sellegipoolest pakuvad tulemused põhjust edasisteks uuringuteks.

Tagasi üles