Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Levinud aine võib puberteedi varem esile kutsuda

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Teatud kemikaalid võivad juhuslikult aktiveerida ajupiirkondi, mis vastutavad reproduktiivfunktsioonide eest, olles potentsiaalsed naissoo varase puberteedi käivitajad, viitab uus uuring.

Üks sellistest keemilistest ärgitajatest on sünteetilise muskuse lõhn, mida varem kasutati meesteparfüümides ja mis Euroopa Liidus keelati. See võib siiski esineda teistest maailma piirkondadest pärit toodetes, sealhulgas Ameerika Ühendriikide omades, vahendab Science Alert.

Viimase sajandi jooksul on menstruatsiooni ja rindade arengu algus nihkunud varasemaks. Kuigi siin mängivad rolli rassilised ja sotsiaalmajanduslikud tegurid, on muutused liiga globaalsed ja kiired, et neid saaks ainult geneetiliste põhjustega seletada, mistõttu otsivad teadlased keskkonnategureid, mis võivad varajasi muutusi põhjustada.

USA riikliku terviseinstituudi ja Northwesterni ülikooli teadlased keskendusid uuringus hüpotalamuse närvivõrgustikule, mis mängib olulist rolli puberteedi alguse juhtimisel. Nad uurisid 10 000 erinevat kemikaali, et leida aineid, mis mõjutaksid puberteedi algust reguleerivaid hormoone.

Üks silmapaistvamaid kemikaale oli sünteetiline muskus (musk ambrette), mida kasutati varem kosmeetikas ja parfüümides, kuid keelati neurotoksilisuse tõttu. Kuigi selle kasutamine on vähenenud, on see keskkonnas endiselt olemas ja võib mõjutada puberteedi algust, soodustades selle varasemat esinemist.

See avastus toob esile olulise terviseprobleemi, kuna varajane puberteet võib suurendada psühholoogiliste probleemide, südame-veresoonkonnahaiguste ja rinnavähi riski.

Lisaks võib toitumise muutumine ja ülekaalulisus samuti mõjutada puberteedi algusaega.

Uuring avaldati ajakirjas Endocrinology.

Märksõnad

Tagasi üles