Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Iirimaa tedlased leidsid uuringus toiduaineid, mis võivad vähendada dementsuse riski

Copy
Dementsus on eelkõige kõrge elueaga kaasnev haigusseisund, kuid Alzheimeri tõve esmassümptomid võivad ilmneda juba enne 60. eluaastat, mille puhul on üldjuhul tegemist haiguse kiire progresseerumisega.
Dementsus on eelkõige kõrge elueaga kaasnev haigusseisund, kuid Alzheimeri tõve esmassümptomid võivad ilmneda juba enne 60. eluaastat, mille puhul on üldjuhul tegemist haiguse kiire progresseerumisega. Foto: Shutterstock

Seoses dementsuse levimuse kasvuga kogu maailmas otsivad teadlased aktiivselt uusi strateegiaid haiguse riski vähendamiseks. Hiljutine uuring on avastanud paljulubava seose flavonoidide tarbimise ja dementsuse ennetamise vahel. Tulemuste kohaselt võib flavonoidide rikaste toitude regulaarne tarbimine vähendada dementsuse tekkeriski 28 protsenti. 

Dementsus mõjutab kogu maailmas enam kui 55 miljoni inimese elu ja hinnanguliselt kahekordistub see arv iga 20 aasta järel, ulatudes 2050. aastal 139 miljonini. Uuringud on näidanud, et mitmesugused tegurid, sealhulgas vanus, elustiilivalikud ja keskkonnatingimused, mõjutavad haigestumise riski.

Kui varasemad uuringud on näidanud seoseid kehva toitumise ja kõrgenenud dementsuse riski vahel, siis Iirimaa Belfasti Queen's University teadlaste meeskonna värskeim uurimus uuris flavonoididerikka toidu rolli dementsuse ennetamisel.

Flavonoidid on fütokeemilised ühendid, mida leidub peamiselt taimsetes toiduainetes ja millel on lai valik tervisele kasulikke omadusi, sealhulgas antioksüdantsed, põletikuvastased ja vähivastased omadused, kirjutab Medical Daily

Uuringus osales 121 986 osalejat Ühendkuningriigi biopangast vanuses 40–70 aastat, keda jälgiti keskmiselt 9,2 aastat. Seejärel uurisid teadlased seost osalejate flavonoidide tarbimise skooride, erinevate flavonoidide alaklasside ja dementsuse tekkeriski vahel, võttes arvesse selliseid tegureid nagu geneetiline risk, depressioon ja hüpertensioon.

Tulemused näitasid, et neil, kes järgivad kõige rohkem flavonoidide rikast dieeti, oli väiksem dementsuse risk.

«Meie leiud näitavad, et kuue täiendava portsjoni flavonoidirikka toidu, eriti marjade, tee ja punase veini tarbimine päevas oli seotud 28 protsenti väiksema dementsuse riskiga. Leiud olid kõige märgatavamad kõrge geneetilise riskiga inimestel ja samuti neil, kellel on depressiooni sümptomid,» ütles uuringut juhtinud professor Aedín Cassidy pressiteates.

«Need tulemused annavad selge rahvatervise sõnumi, kuna viitavad sellele, et lihtne meede, nagu flavonoidirikaste toitude igapäevase tarbimise suurendamine, võib vähendada dementsuse riski, eriti suure riskiga elanikkonnarühmades. Praegu ei ole haigusele tõhusat ravi, nii et ennetus on hea meede,» ütles uuringu esimene autor dr Amy Jennings.

Märksõnad

Tagasi üles