Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Tuvastati uus viis, kuidas vähki tappa

Copy
Primaarse luuvähiga patsiendid on ka vastuvõtlikumad luumurdudele.
Primaarse luuvähiga patsiendid on ka vastuvõtlikumad luumurdudele. Foto: Shutterstock

Teadlased on avastanud uue võimaliku ravi luuvähi vastu, mis hõlmab bioaktiivset täitematerjali, mis suudab end kudedega siduda ja parandada luude ning hammaste tugevust. Kui bioaktiivne täitematerjal kombineerida toksilise galliumiga, suudab ühend tappa vähirakke, vahendab Interesting Engineering.

Laborikatsetes leiti, et galliumiga rikastatud bioaktiivne materjal on vähirakkude hävitamisel väga tõhus ja suudab isegi kahjustatud luid taastada. Uuringut juhtis Astoni ülikooli teadlaste meeskond eesotsas professor Richard Martiniga. Katsetes surmati 99 protsenti osteosarkoomi (luuvähk) rakkudest, ilma et terved luurakud oleksid kahjustada saanud.

Gallium on väga mürgine, kuid teadlased avastasid, et «ahned» vähirakud neelavad selle endasse ja surevad. Terved rakud seda endasse ei ahnitse ja jäävad puutumata.

Uurimistöö, mis on avaldatud ajakirjas Biomedical Materials, näitas samuti, et tänu täitematerjalile hakkasid moodustuma uue luu alged juba seitsme päeva pärast.

Osteosarkoom on kõige sagedamini esinev primaarne luuvähk ning hoolimata keemiaravi ja kirurgia kasutamisest ei ole ellujäämisprotsent alates 1970. aastatest palju paranenud. Eriti raske on olukord patsientidel, kellel haigus kordub. Primaarse luuvähiga patsiendid on ka vastuvõtlikumad luumurdudele.

Edasistes uuringutes loodetakse galliumiga läbi viia täiendavaid katseid ja välja töötada minimaalselt invasiivne süstitav pasta luuvähi raviks.

Märksõnad

Tagasi üles