Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

10 nõuannet, mis aitavad kaalu langetada

Copy
Mis aitab langetada kaalu?
Mis aitab langetada kaalu? Foto: Shutterstock

Tervisliku kehakaalu saavutamiseks on olulised tasakaalustatud eluviis ja toitaineterikas toitumine. Kaalulangetamise nõuanded hõlmavad regulaarset treenimist, sotsiaalse toe otsimist ja toidupäeviku pidamist, vahendab Medical News Today.

Ülekaalulisus suurendab terviseprobleemide, nagu südamehaigused, kõrge vererõhk ja 2. tüüpi diabeet, riski.

Kiirdieedid ei ole jätkusuutlik lahendus ja ohutuks ning püsivaks kaalukaotuseks tuleb teha järk-järgulisi ja püsivaid elustiilimuudatusi. Alljärgnevalt on välja toodud kümme nõuannet, mis aitavad kaalu langetada.

Sööge mitmekesist, värvilist ja toitainerikast toitu

Pool igast toidukorrast peaksid olema puu- ja köögiviljad, veerand täisteratooted ja veerand valk. Päevas peaks tarbima 25–30 grammi kiudaineid. Vältige transrasvu ja piirake küllastunud rasvade tarbimist.

Treenige regulaarselt

Regulaarne füüsiline aktiivsus on oluline nii füüsilise kui ka vaimse tervise jaoks. Eesmärgiks peaks olema vähemalt 150 minutit mõõduka intensiivsusega tegevust nädalas.

Vältige vedelikke, mis sisaldavad kaloreid

Suhkruga magustatud joogid, mahlad ja alkohol võivad lisada sadu kaloreid päevas. Eelistage vett või magustamata teed ja kohvi.

Sööge teadlikult

Pöörake tähelepanu sellele, mida ja miks sööte. Sööge aeglaselt ja nautige toitu, et kehas jõuaks tekkida küllastustunne.

Vältige olukordi, mis soodustavad ülesöömist

Püüdke vältida olukordi, mis soodustavad liigset söömist, näiteks söömine telerit vaadates. Samuti ei tasu enda töölaual hoida kommikotti.

Planeerige ette

Varuge tervislikku toitu ja tehke struktureeritud toidukavad. See aitab vältida kiiret ja mõtlematut söömist.

Mõõtke portsjone ja kontrollige koguseid

Ka väikeste portsjonite puhul võib ülesöömine kaasa tuua kaalutõusu. Kasutage portsjonite mõõtmiseks mõõtetopse ja juhiseid.

Pidage toidu- ja kaalupäevikut

Enesekontroll on kaalulangetamise edu võti. Pange kirja igapäevane toidutarbimine ja miks mitte enda motiveerimiseks ka kaal.

Otsige sotsiaalset tuge

Toetavad pereliikmed ja sõbrad võivad olla suur motivaator kaalulangetamise teekonnal.

Olge positiivne

Kaalulangetus on järkjärguline protsess ja kõik päevad ei ole ühtmoodi lihtsad. Oluline on säilitada positiivne hoiak ja jätkata eesmärgi poole liikumist.

Kaalulanguse säilitamine on võimalik, kui teha pikaajalisi elustiilimuutusi, nagu tasakaalustatud toitumine ja regulaarne füüsiline aktiivsus. 

Märksõnad

Tagasi üles