Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Loe, mida ütleb keel sinu tervisliku seisundi kohta

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Muutused keele pinnal või selle liikumisel võivad viidata mitmele tervisemurele. Samuti näitab keele värv üldist tervist ja immuunsuse seisundit, kirjutab The Conversation

Meie keel mängib söömises, rääkimises ja muudes elutähtsates funktsioonides üliolulist rolli. See ei ole üks lihas, vaid pigem lihaseline organ, mis koosneb kaheksast lihaspaarist, mis aitavad sellel liikuda.

Keele pinda katavad väikesed nähtavad ja tuntavad muhud, mida nimetatakse papillideks, andes sellele kareda pinna.

Neid peetakse mõnikord ekslikult maitseretseptoriteks – nii aga pole. Teie 200 000–300 000 papillist sisaldab maitseretseptoreid vaid väike osa. Täiskasvanutel on kuni 10 000 maitseretseptorit ja need on palja silmaga nähtamatud, koondunud peamiselt keeleotsale, külgedele ja tagaküljele.

Terve keel on roosa, kuigi toon võib inimestel erineda, ulatudes tumedast heleroosani. Väike kogus valget katet võib olla normaalne. Kuid olulised muutused või värvimuutus võivad viidata haigusele või muudele probleemidele.

Kuidas ma peaksin oma keelt puhastama?

Keele puhastamine võtab vaid umbes 10–15 sekundit, kuid see on hea viis oma tervise kontrollimiseks ja seda saab hõlpsasti hambapesu rutiini lisada.

Keelt saate puhastada, nühkides seda õrnalt tavalise hambaharjaga. See eemaldab kõik toidujäägid ja aitab vältida mikroobide kogunemist selle kareda tekstuuriga pinnale.

Või võite kasutada spetsiaalset keelekaabitsat. Need kumerad instrumendid on valmistatud metallist või plastist ning neid saab kasutada üksi või koos hambaharjaga.

Mida võivad värvimuutused keelel tähendada?

  • Valge kate 

Valge katte tekkimine keele pinnal on üks levinumaid muutusi tervetel inimestel. See võib juhtuda, kui lõpetate keele harjamise või kraapimise isegi mõneks päevaks.

Sel juhul on toidujäätmed ja mikroobid kogunenud ja tekitanud hambakattu. Õrn küürimine või kraapimine eemaldab selle katte. Mikroobide eemaldamine vähendab krooniliste infektsioonide riski, mis võivad levida teistesse organitesse ja põhjustada tõsiseid haigusi.

  • Kollane kate

See võib viidata suuõõne seeninfektsioonile. Suusoor on levinud eakatel inimestel, kes võtavad mitut ravimit või kellel on diabeet. See võib mõjutada ka lapsi ja noori täiskasvanuid pärast haigust immuunsüsteemi ajutise pärssimise või antibiootikumide kasutamise tõttu. Kui teil on suusoor, määrab arst tavaliselt vähemalt kuuajalise seenevastaste ravimite kuuri.

  • Must kate

Suitsetamine või rohke tugevavärvilise toidu ja joogi – näiteks tee ja kohvi – tarbimine võib põhjustada keele musta välimuse. Seda nimetatakse mustaks karvaseks keeleks. See ei ole karv, vaid bakterite ülekasv, mis võib viidata halvale suuhügieenile.

  • Roosad laigud

Valge äärisega ümbritsetud roosad laigud võivad muuta teie keele kaardisarnaseks – seda nimetatakse «geograafiliseks keeleks». Ei ole teada, mis põhjustab seda seisundit, kuid tavaliselt ei vaja see ravi.

Aga vähk?

Valged või punased laigud keelel, mida ei saa maha kraapida, on pikaajalised või kasvavad, tuleb hambaarstil võimalikult kiiresti üle vaadata, nagu ka valutuid haavandeid. Võrreldes teiste suuosadega on neil suurem risk vähkkasvajaks muutuda.

Suuvähi elulemus on hilinenud avastamise tõttu madal – ja nende arv kasvab. Seetõttu on oluline kontrollida oma keelt ka valulike täppide või haavandite puhul.

Märksõnad

Tagasi üles