Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Käsitööga tegelemine pakub ootamatut tervisehüve

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Teadlased leiavad, et kunsti ja käsitöö tegemine parandab teie vaimset tervist sama palju kui töökoha omamine, kirjutab CNN Health

Varasemad uuringud on näidanud, et kunsti loomine ja käsitööga tegelemine vähendab keha stressihormooni kortisooli taset.

«Kunsti ja käsitööga tegelemine on kättesaadav ja taskukohane. Sellised valikud, nagu kudumine ja joonistamine, nõuavad väga vähe tööriistu ning võivad olla kaasahaaravad ja loominguliselt rahuldust pakkuvad tegevused,» ütles kognitiivpsühholoog ning Anglia Ruskini ülikooli psühholoogia ja sporditeaduste kooli juhataja dr Helen Keyes. 

Nüüd on Keyesi ja kaasteadlaste uus uuring leidnud, et loometegevusega tegelemine võib heaolu oluliselt tõsta, pakkudes sisukaid väljendus- ja saavutusvõimalusi.

Kuigi varasemad uuringud on näidanud, et kunsti ja käsitöö loomine on vaimse tervisega inimeste jaoks terapeutiline, on hiljuti ajakirjas Frontiers in Public Health avaldatud uuringu järgi kogu elanikkonda alauuritud.

Seetõttu testisid nad osa elanikkonnast, kellel ei olnud diagnoositud haigusi, et näha, kuidas kunst ja käsitöö võivad aidata kaasa heaolule ja vähendada üksinduse tagajärgi igapäevaelus.

Meeskond kasutas aastatel 2019–2020 Ühendkuningriigis läbi viidud ulatusliku riikliku uuringu andmeid selgitamaks, kuidas loominguline tegevus võib eluga rahulolu mõjutada. Teadlased kontrollisid selliseid muutujaid, mis teadaolevalt mõjutavad heaolu, nagu sugu, vanuserühm, tervis ja tööhõive. Valim koosnes 7182st Inglismaal elavast inimesest (vanuses 16 aastat ja vanemad). 

«Analüüsime kunsti ja käsitööd laial tasemel, mitte keskendudes konkreetsetele hobidele, kuna teame, et inimeste eelistused on erinevad ja nad leiavad käsitöö või loomingulise tegevuse, mis neile kõige paremini sobib,» ütles Keyes.

Rohkem kui 37 protsenti küsitlusele vastanutest kinnitas, et on viimase aasta jooksul osalenud vähemalt ühes käsitöötegevuses. Samuti küsiti neilt nende tööalase staatuse, tervise, elamisväärse elutunde, üksilduse tunnetamise ning õnne, ärevuse ja eluga rahulolu taseme kohta.

Osalejate teatatud õnnetunne, eluga rahulolu ja elu väärtuse tunnetus olid positiivses korrelatsioonis kunstis ja käsitöös osalemisega, kuid kunst ja käsitöö ei olnud seotud ärevuse või üksinduse vähenemisega. Siiski nõuab see täiendavat uurimist. 

«Kõik kunstiliigid võivad vaimse tervise tugevdamisel olla kasulikud. Eelised on järgmised: enesehinnangu tõus, ärevuse/stressi vähenemine, suhtluse parandamine ja loovuse edendamine,» ütles Prisma Healthi psühhiaater ja luuletaja dr Frank Clark. Clark ei osalenud uuringus.

Tagasi üles