Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Lastearst soovitab: 8 põhjust, miks lastega koos süüa teha

Copy
Foto: Shutterstock

Lapsed võivad vajada sagedasi toiduga seotud rõõmsaid kogemusi, et saada üle ärevusest, mis neil võib tekkida võõra maitse maitsmisel. Aja jooksul võib koos lastega kokkamine aidata seda enesekindlust tõsta ja pakkuda rikkalikke sensoorseid kogemusi, edastab Medical Xpress

Nimali Fernando, kes on lastearst ja Ameerika Pediaatriaakadeemia teadlane selgitab, miks on lastega koos kokkamine oluline.

  • Kõhklevale sööjale võib võõra toidu maitsmine mõnikord hirmus tunduda. Saate aidata oma lapsel toiduvalmistamise käigus toitu uurida, kasutades lisaks maitsele ka muid meeli. See aitab luua toiduga positiivseid assotsiatsioone. Taigna sõtkumine, köögiviljade loputamine ja salati rebimine eeldavad toidu puudutamist ja tekstuuri tundmist.
  • Komplekssed maitsed, mida me toitu süües kogeme, tulenevad nii keele maitseelamusest kui ka lõhna tundmisestt. Uute koostisainetega toiduvalmistamise ajal võivad mõned lapsed tunda end maitsmiseks liiga ülekoormatuna. Kui see juhtub, võite soovitada esmalt mõne toidu nuusutamist. Selle käigus võivad lapsed tulevikus olla vastuvõtlikumad degusteerimisele.
  • Kasutage kokandust nutikate laste kasvatamiseks: toiduvalmistamise ajal saab lastele väga palju õpetada. Sealhulgas loendamine, mõõtmine ja teisendamine, avanevad loomulikult lastega koos retsepti uurides. Selgitades, kuidas toit muutub temperatuuriga või kuidas teatud toidud võivad aidata meie kehal terve olla, annab suurepäraseid õppetunde teaduses.
  • Lapsega koos toiduvalmistamise ajal harjutage toidu väljanägemist, tunnet ja maitset kirjeldades uut sõnavara. Retsepti järgimine algusest lõpuni aitab arendada oskusi projektide planeerimiseks ja lõpuleviimiseks.
  • Muutke toiduvalmistamine perekultuuri osaks: pere söömine võib alata köögis juba sellest, kui teete koos süüa. Perega koos toiduvalmistamine on võimalus retsepte edasi anda ja säilitada traditsioone.
  • Koos kokkamine ja tervisliku eelistamine töödeldud toidule on suurepärane võimalus olla eeskujuks ja aidata oma lastel õiget söömiskäitumist omandada. Igapäevaste ja hooajaliste traditsioonide loomine ühise toiduvalmistamise ümber aitab tugevdada teie pere pühendumust tervislikule eluviisile.
  • Hoidke end ohutuna: õpetage lastele, kui tähtis on toiduvalmistamise ajal hoolikas olla, näidates neile, kuidas köögitööriistu ohutult käes hoida, kuidas kasutada ahjukindaid käte kaitsmiseks kuumuse eest ning kuidas seadmeid ohutult sisse ja välja lülitada. Jälgige lapsi toiduvalmistamise ajal, et nad saaksid teha ohutuid ja eakohaseid ülesandeid. Näiteks 4-aastane laps ei pruugi olla valmis kuumal pannil juurvilju praadima, kuid tal on peenmotoorika puuviljade loputamiseks või salatilehtede rebimiseks. Ohutust silmas pidades pole lapsi – isegi väikelapsi – keeruline kööki kaasata.
  • Küsi sisendit: Lapsed tunnevad end rohkem söögiaega kaasatuna, kui neil palutakse osaleda toidu valmistamisel. Pearoogade või lisandite retseptide valimisel tehke oma lastega koostööd. Las nad aitavad teil ostunimekirja koostada ja poest või turult toidukaupu leida. Koos valmistades laske lastel anda hinnanguid valmistatavate toitude kohta.
Tagasi üles