Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Arst avab, milliseid iluprotseduure eelistavad Eesti mehed

Kõige sagedamini soovivad mehed botuliintoksiini süste.
Kõige sagedamini soovivad mehed botuliintoksiini süste. Foto: Shutterstock

Kiiresti arenevas ühiskonnas on järjest enam normaliseerumas vaated, mille järgi kannab ka mees enda välimuse eest hoolt. Plastika- ja rekonstruktiivkirurgia arst-resident, Monmediqu kliinikus töötav dr Rait Bessonov avab meeste ilumaailma eelistusi.

Ajalooline seisukoht, et mehed ei pea enda välimuse säilimise nimel pingutama ning igasse kortsu on kirjutatud üks ajajärk elukaarest, on domineerinud kaua. See on otsene viide, et loomulik välimus on meeste jaoks oluline. Samas puudub tegelikult objektiivne põhjus omistada kortsudele sentimentaalset väärtust.

Näo esmased vananemisilmingud hakkavad kujunema välja juba 20.–30. eluaastal. Selles vanuses otsivad naised nooruslikuma välimuse hoidmiseks ja saavutamiseks abi esteetilisest meditsiinist ehk niinimetatud välimuskirurgiast ning süsteravist. Meessoo esindajatel kulub nende variantideni jõudmiseks oluliselt kauem.

Tavapärane on, et mehed on vähem altid radikaalseteks muutusteks, mistõttu on vaid loomulik, et esmajärjekorras eelistatakse väheinvasiivseid meetodeid, mille alla kuuluvad muu hulgas kosmeetilised süstid. Siinkohal on oluline rõhutada, et mitte ükski esteetiline protseduur ei asenda tervislikke eluviise ning iseendasse lugupidamisega suhtumist, küll aga on tegemist abivahenditega, mis õigetel näidustustel võimendavad loomulikku ilu.

Maailmaraportid räägivad enda eest

Ameerika plastikakirurgide liidu (American Society of Plastic Surgeons, ASPS) 2023. aasta statistika alusel on USA meeste seas kosmeetilisel eesmärgil tehtud botuliintoksiini süstide koguarv tõusnud aasta varasemaga võrreldes 5,6 protsenti, moodustades kõigist esteetilistest botuliintoksiini süstidest kuus protsenti. Täitesüstide korral jäävad vastavad arvud keskmiselt kolme protsendi juurde.

Huvitav tähelepanek on ka see, et viimasel ajal on sotsiaalmeedias hakanud levima ingliskeelne mõiste brotox, mis kombineerib endas sõnu brother (ingl k vend) ja botox (inglise kõnekeeles levinud väljend botuliintoksiini kohta). Nii see asjaolu kui ASPSi statistika kinnitavad, et meeste huvi kosmeetiliste süstide vastu on kasvutrendis.

Brotox'i piirkonnad

Meestele mõeldud esteetiliste süstide valik ei erine väga naiste omast. Kõige sagedamini küsivad mehed botuliintoksiini süste. Botuliintoksiini puhul on tegemist tugevaima loodusliku mürgiga, mille süstimisel on eesmärk katkestada närviülekanne ja tagada sellega lihaste lõtvumine. Pideva lihaspinge alt vabanedes korts lameneb, mis väljendub siledama nahana. Mehed soovivad kõige sagedamini korrigeerida kulmudevahelisi vertikaalseid kortse (niinimetatud kurjusekorts), otsmiku horisontaalseid kortse (niinimetatud mõtlejakorts) ning silma välimise nurga piirkonna kortse (niinimetatud kanavarbad). Naistega võrreldes pole suuümbruse ja kaela piirkonna ilusüstid niivõrd populaarsed, kuna habeme tõttu nendes piirkondades meestel kortse praktiliselt ei esine või varjab habe need suhteliselt edukalt. Vaatamata botuliintoksiini olemusele, on süstidega kaasnev kõrvaltoimete risk väga madal ning tüsistused lihtsasti korrigeeritavad.

Sarnaselt botuliintoksiiniga on meeste seas pead tõstmas ka täitesüstid. Tegemist on väheinvasiivsete protseduuridega, mis taastavad naha täidluse. Kõige sagedamini kasutatakse hüaluroonhappepõhiseid täitesüste. Kuigi täitesüst omab ka kortse vähendavat toimet, on selle peamine eesmärk defineerida näo kontuure. Meeste seas on eriti populaarsed põsesarnade ning lõuajoone piirkonna täitesüstid. Erinevalt botuliintoksiinist on täitesüstid komplekssemad ja eeldavad väga häid anatoomilisi teadmisi.

Meeste kosmeetiliste süstide puhul tuleb arvestada meessoo näo eripäradega. Omaette eesmärgiks pean enda patsientidel loomulike maskuliinsete omaduste säilitamist, nagu ette võlvuv kulmupiirkond ning tugev lõuajoon. Arvestada tuleb muu hulgas naha paksuse ja rasususega ning kalduvusega armistumisele.

Meestel on paksem näonahk, mistõttu naistega võrreldes on esmaseid tulemusi märgata veidi hiljem. Lisaks on meestel kiirem ainevahetus ning tugevamad miimilised lihased, mis võivad tingida ilusüstide lühema toimeaja. Meeste puhul on botuliintoksiini toimeaeg keskmiselt 3–4 kuud ning täitesüstidel 12–18 kuud, seega on korduvad protseduurid sageli vajalikud, kui eesmärk on taotleda pikaajalist efekti. Teisalt on kosmeetiliste süstide mööduv toime kindlasti ka üks olulistest põhjustest, miks mehed julgevad väheinvasiivse esteetikaga üha enam katsetada – ebasobiva tulemuse korral ei ole tegemist jäädava muutusega.

Higiravi

Järk-järgult kogub populaarsust ka botuliintoksiini süstimine liighigistamise raviks, seda nii meeste kui naiste seas. Toimepõhimõte on sisuliselt sama kui esteetilistel süstidel, ent antud juhul blokeeritakse närviülekanne higinäärmetele ja seeläbi surutakse alla higinäärmete üliaktiivsus. Sagedamini ravitavad piirkonnad on kaenlaalused ning peopesad. Kusjuures ka esteetilisel kaalutlusel tehtud botuliintoksiini süstid vähendavad näo rasusust ning aitavad kaasa võitluses aknega. Sõltuvalt ravitavast piirkonnast ning inimese erisustest püsib raviefekt kuni kuus kuud.

Olen saanud klientidelt tagasisidet, et süsteravi mitte ainult ei vähenda kortse ega taga nooruslikku välimust, vaid omab ka positiivset mõju mehe enesekindlusele nii sotsiaalses kui tööalases kontekstis. Eesti mees on diskreetne, delikaatne, ettevaatlik ning läheb kindla peale välja, sama ootab ta ka enda arstilt.

Märksõnad

Tagasi üles