Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Südamehaiguste tekkeriski võib suurendada levinud tarbimisharjumus

Copy
Kui kehasse satub ohtralt mikroplasti, võib see süvendada soodumust terviseprobleemideks.
Kui kehasse satub ohtralt mikroplasti, võib see süvendada soodumust terviseprobleemideks. Foto: Shutterstock

Pudelivee mõju inimeste tervisele ja keskkonnale on üha suurem ja olukorda oleks vaja kiirelt muuta, hoiatavad Weill Cornelli meditsiinikooli terviseeksperdid teadusajakirjas BMJ Global Health.

Maailmas ostetakse iga minuti jooksul miljon pudelit vett ja see arv kasvab veelgi. Umbes kaks miljardit inimest, kellel pole ligipääsu ohutule joogiveele, sõltuvad pudeliveest. Kuid ülejäänute jaoks on see pigem mugavuse küsimus. Samuti toetab turundus arusaama, et pudelivesi on ohutum ja tervislikum kui kraanivesi. Tegelikkuses pole see nii, sest pudelivesi ei pruugi läbida sama rangeid kvaliteedi- ja ohutusnõudeid kui kraanivesi. Lisaks võivad plastpudelitest levida vette ja seejärel organismi kemikaalid, eriti kui neid pudeleid on kaua hoitud päikese ja kõrge temperatuuri käes.

Umbes 10–78 protsenti pudelivee proovidest sisaldavad saasteaineid, sealhulgas mikroplasti ja muid aineid nagu ftalaadid ja bisfenool A (BPA), mis võivad põhjustada terviseprobleeme. Mikroplasti tarbimine on seotud terviseekspertide sõnul oksüdatiivse stressi ja immuunsüsteemi häiretega ning kokkupuude BPAga on seotud näiteks suurema südame-veresoonkonnahaiguste ja diabeedi tekkeriskiga.

Kraanivesi on keskkonnasõbralikum valik. Plastikpudelid moodustavad 12 protsenti kogu ookeanisaastest ja vaid üheksa protsenti neist taaskasutatakse. Lisaks tekitab plastpudelite tootmine kasvuhoonegaase. Analüüsi autorid rõhutavad, et valitsuste sekkumine ja harivad kampaaniad on hädavajalikud, et muuta inimeste harjumusi ja tõsta teadlikkust, miks peaks eelistama kraanivett. Autorid kutsuvad üles vähendama pudelivee kasutamist, kuna see põhjustab suuri tervise- ja keskkonnakulusid.

Allikas: Phys.org

Tagasi üles