Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Avastati uus vähi riskitegur (1)

Copy
Suitsetamine on suur vähi riskitegur. Pilt on illustratiivne.
Suitsetamine on suur vähi riskitegur. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Ühendkuningriigi vähiuuringute instituudi (ICR) teadlased uurisid tuhandeid tegureid, et tuvastada nende võimalikke põhjuslikke seoseid kaheksa levinud vähitüübi tekkega. Sai kinnitust, et suitsetamine, alkoholitarbimine ja rasvumine on väga kaalukad riskitegurid, aga leiti ka üks seni teadmata mõjur.

Uuringus vaadeldi rohkem kui 860 000 inimese andmeid, et tuvastada tegureid, mis võivad põhjustada rinna-, soole-, emaka-, kopsu-, söögitoru-, munasarja-, eesnäärme- ja neeruvähki, vahendab ICR.

Ajakirjas Nature Communications avaldatud uuring kinnitas teadaolevate riskitegurite mõju, rõhutades rahvatervishoiu algatuste tähtsust vähi ennetamisel. Samuti leiti uusi varem põhjalikult uurimata tegureid, mis võivad vähiriski suurendada. Vähiuuringute instituudi teadlased tegid need seosed kättesaadavaks teistele teadlastele, et saaks koos välja töötada tõhusaid ennetusstrateegiaid.

Uuring tugines 378 142 vähihaige ja 485 715 terve inimese andmetele, hõlmates 336 191 geneetilist varianti ja 3661 omadust. Viimased kuulusid erinevatesse rühmadesse, sealhulgas kardiometaboolsed, immuun- ja põletikulised ning eluviisiga seotud tegurid.

Sai kinnitust, et rasvumine ja istuv eluviis suurendavad vähiriski, samuti kinnitati seoseid suitsetamise, alkoholi tarbimise ja erinevate vähitüüpide tekke vahel. Samuti tuvastati vähem tuntud seoseid, mis on eri tüüpi vähivormidel hormonaalsete teguritega ning erinevate vitamiinide, mineraalide ja valkude, sealhulgas B12-vitamiini, tsingi ja kolesterooli geneetiliselt prognoositavate tasemetega veres. Teadlased avastasid ka varem teadmata seose teatud tüüpi valgevereliblede geneetilise tähise ja kuue vähitüübi vahel.

Teadlased loodavad, et nende avastused aitavad kaasa uute vähiennetuse strateegiate väljatöötamisele. Igaüks saab aga sellesse anda olulise panuse juba nüüd, olles füüsiliselt aktiivne, toitudes tervislikult ja loobudes suitsetamisest, kui pole veel seda teinud.

Märksõnad

Tagasi üles