Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Pea- ja kaelapiirkonna vähki aitab vältida see harjumus

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Teatud suus elavad bakteriliigid on seotud suurenenud riskiga haigestuda pea- ja kaelapiirkonna lamerakk-kartsinoomi. Mõnd neist bakteritest on varem seostatud igemehaigustega, mis võivad kahjustada lõualuud ja hambaid ümbritsevaid pehmeid kudesid, tuvastasid teadlased ajakirjas JAMA Oncology ilmunud teadustöös. Vähi ennetamiseks tuleb seega korralikult hambaid pesta ja hoolitseda ka muul moel suuhügieeni eest.

Eksperdid on teadnud pikka aega, et halva suuhügieeniga inimestel on suurem risk haigestuda suu- ja kõripiirkonna vähkidesse. Kuigi varasemad väiksemad uuringud on näidanud mõningaid seoseid suus elavate bakterite ja nende vähkide vahel, ei olnud seni selge, millised bakterid on kõige rohkem seotud.

New Yorgi ülikooli Langone'i meditsiinikeskuse ja Perlmutteri vähikeskuse teadlased tuvastasid, et 13 bakteriliigi ohtra esinemise puhul suus lamerakk-kartsinoomi risk kas tõusis või langes. Vähiriski tõusuga seotud bakterite puhul oli tõenäosus haiguse tekkeks umbes 30 protsenti suurem. Igemehaigustega seotud bakteriliikide puhul oli risk suisa 50 protsenti suurem.

Uuringu autorite sõnul pakuvad tulemused uusi teadmisi suu bakteriaalse koosluse ning pea- ja kaelapiirkonna vähkide vahelisest seosest. Bakterid võivad aidata tuvastada suure vähiriskiga inimesi. Uuringus rõhutatakse, et hea suuhügieen võib aidata ennetada mitte ainult igemehaigusi, vaid ka pea- ja kaelapiirkonna vähki.

Teadlased rõhutavad, et uuring näitas seost bakterite ja vähiriski vahel, kuid ei tõestanud otsest põhjuslikku seost, mis vajab edasist uurimist.

Märksõnad

Tagasi üles