Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kas moonisaia söömine võib põhjustada positiivse narkotesti?

Copy
Moonirull
Moonirull Foto: Shutterstock

Mooniseemned võivad mõjutada uimastitesti tulemusi, andes positiivse tulemuse opiaatide osas, kuigi mooniseemned neid ise ei sisalda, vahendab Popular Science.

Töötlemise käigus võivad seemned saastuda moonikupardest immitsenud vedelikuga, mis sisaldab opiaate. Küpsetamine vähendab aga siiski oluliselt mooniseemnete opiaatide taset.

Lisaks mooniseemnetele võivad mitmed ravimid ja tavalised käsimüügiravimid põhjustada valepositiivseid tulemusi. Kiired uimastitestid võivad reageerida sarnase suuruse ja kujuga keemilistele ühenditele, mida keha uriiniga eritab, ja see võib põhjustada ebatäpseid tulemusi.

Näiteks võivad külmetusravimid, antidepressandid, vererõhuravimid ja teised tavalised ravimid anda positiivse tulemuse amfetamiinide või PCP (fentsüklidiini) osas. Samuti võivad teatud antibiootikumid, antihüpertensiivsed ravimid ja toonikvees kasutatav kiniin põhjustada valepositiivseid tulemusi opioide või opiaate testides.

Toksikoloogid on teadlikud, et kiiranalüüsid võivad anda valepositiivseid tulemusi, mistõttu tuleks kahtlased tulemused kinnitada täpsemate laboratoorsete testidega.

Märksõnad

Tagasi üles