Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Selle tegevuse tegemine koos lapsega aitab tal hilisemas elus edukam olla

Copy
Lugemine. Pilt on illustreeriv.
Lugemine. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

​Ameerika pediaatriaakadeemia (AAP) julgustab vanemaid ja hooldajaid koos beebide ja väikelastega lugema, sest see annab võimaluse aju arengu kriitilisel ajal armastavaid ja hoidvaid suhteid edendada, kirjutab Medical Xpress

«Väikeste lastega koos lugemine põimib igapäevaellu keeletaseme arengut ja mõnusad koosveedetud hetked,» ütles Perri Klass, kes on ​Ameerika pediaatriaakadeemia liige. 

«Lastearsti ja lapsevanemana soovitan muuta raamatute lugemine magamamineku rutiiniks, kasutada neid ühenduse loomiseks ja pärast pingelist päeva lõõgastumiseks. See tugevdab sidet teie ja lapse vahel, lisaks areneb lugemise ajal lapse aju.»

AAP rõhutab, et positiivse vanemluse praktikana aitab niinimetatud jagatud lugemine luua aluse tervislikule sotsiaal-emotsionaalsele, kognitiivsele ning keele- ja kirjaoskuse arengule. See loob aluse koolivalmidusele ja annab püsivat kasu kogu elu jooksul.

«Lapse jaoks tuleb valida eakohane raamat, mis on täis värvilisi pilte ja rikkalikku, väljendusrikast keelt,» ütles Dipesh Navsaria, kes on tehnilise aruande kaasautor. 

Kuigi tänasel päeval on olemas e-lugerid ja tahvelarvutid, siis ei asenda need paberist lehtedega raamatut. 

AAP on soovitanud kirjaoskuse edendamist pediaatrilise esmatasandi arstiabi olulise komponendina alates 2014. aastast, leides, et tegevused, mis soodustavad varajasi suhteid, mõjutavad väikese lapse tähelepanuvõimet, enesehinnangut ja sotsiaalset käitumist. Need kõik on omadused, mis kujundavad põhjalikult koolivalmidust ja edukust hilisemas elus. 

Uuringud näitavad, et lugemisoskus, mis on saavutatud kolmandaks klassiks, on keskkooli lõpetamise ja karjääriedu oluline ennustaja.

Tagasi üles