Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

FDA kiitis heaks uue ravimi raske psüühikahäire raviks

Copy
Skisofreenia. Pilt on illustreeriv.
Skisofreenia. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

​USA toidu- ja ravimiamet (FDA) kiitis heaks uue skisofreeniaravimi Cobenfy, mis tõotab oma uudse mehhanismiga revolutsiooni teha. See ravim on esimene omataoline aastakümnete jooksul, vahendab Medical Daily

Skisofreenia on tõsine ja puuet tekitav psüühikahäire, mis mõjutab inimese mõtlemist, tunnetust ja käitumist. Skisofreenia all kannatab umbes üks protsent ameeriklastest. 

Erinevalt varasematest skisofreeniaravimitest, mis olid peamiselt suunatud dopamiini retseptoritele, tutvustab Bristol Myers Squibbi toodetud ja varem KarXT nime all tuntud Cobenfy uudset lähenemist, keskendudes koliinergilistele retseptoritele.

Koliinergilised retseptorid on rakumembraanides olevad valgud, mis reageerivad neurotransmitterile atsetüülkoliinile. Need on olulised närvisignaalide edastamiseks ja mõjutavad selliseid võtmefunktsioone, nagu mälu, tunnetus ja sünaptiline plastilisus, samuti reguleerivad automaatseid funktsioone erinevates organites.

«Skisofreenia on raske krooniline psüühikahäire, mis sageli kahjustab inimese elukvaliteeti. See ravim on esimene uus lähenemine skisofreenia ravile aastakümnete jooksul. See heakskiit pakub uut alternatiivi skisofreenia ravile, sest varem on skisofreeniaga inimestele välja kirjutatud antipsühhootilisi ravimeid,» ütles dr Tiffany Farchione, kes töötab FDA ravimite hindamise ja uurimise keskuses. 

Tootja aprillis välja kuulutatud uuringute tulemused näitasid, et enam kui 75 protsendil osalejatest paranesid sümptomid rohkem kui 30 protsenti, kusjuures keskmine langus võrreldes algtasemega oli 33,3 punkti.

Kõige sagedamad ravimi kõrvaltoimed on iiveldus, düspepsia, kõhukinnisus, oksendamine, hüpertensioon, kõhuvalu, kõhulahtisus, tahhükardia, pearinglus ja gastroösofageaalne reflukshaigus.

Tagasi üles