Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

ASI KLAAR Kas vee joomine päästab pohmakast? (1)

Copy
Pohmakas
Pohmakas Foto: Shutterstock

Utrechti ülikooli uue uuringu järgi ei ole tõendeid, et rohke vee joomine pärast alkoholi tarbimist aitaks leevendada järgmisel päeval tekkivat pohmelli, vahendab Science Alert.

Utrechti ülikooli farmakoloogi Marlou Mackuse juhitud rahvusvaheline teadlaste rühm analüüsis 13 eelnevat uuringut, uurides seoseid vedelikuvaeguse ja alkoholi tarbimise vahel ning veejoomise ja pohmelli raskuse vahel.

Kuigi alkohol suurendab uriini tootmist ja võib põhjustada vedelikuvaegust, mis omakorda tekitab janu ja suukuivust, ei leitud otsest seost vedelikupuuduse ja pohmelli vahel. Seega ei leevenda vee joomine märkimisväärselt pohmelli sümptomeid, nagu peavalu ja iiveldus.

Ühes uuringus, milles osales 826 tudengit, oli vee joomise mõju pohmellile väga väike. Teises uuringus, kus osales 29 inimest, leiti, et janu ei kestnud nii kaua kui teised pohmelli sümptomid.

Kokkuvõttes järeldasid teadlased, et vee joomine kas alkoholitarbimise ajal või kohe pärast seda ei ole tõhus pohmelli ennetamisel ning suure hulga vee joomine pohmellipäeval ei mõjuta märkimisväärselt pohmelli raskust.

Uuring avaldati ajakirjas Alcohol.

Märksõnad

Tagasi üles