Rasvunud naiste lapsi ohustavad sünnidefektid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Briti teadlaste sõnul ohustab rasvunud naiste lapsi suurem sünnidefektide risk.



Katherine Stothard ja tema kolleegid Briti Newcastle'i ülikoolist analüüsisid 18 varasema uurimuse andmeid, et vaadelda rasvunud või ülekaaluliste naiste laste sünnidefektide riski, kirjutab

Reuters

.



Nende analüüsist selgus, et rasvunud naiste tõenäosus sünnitada neuraaltoru defektiga laps on peaaegu kaks korda suurem kui normaalkaalus naistel. Neuraaltoru defekte põhjustab aju või seljaaju mittetäielik väljaarenemine. Ühe sellise defekti,

spina bifida

(selgroo lülikaare sünnipärane defekt) puhul, oli risk enam kui kahekordne.

Samuti leidsid teadlased rasvunud naiste puhul suurema südamerikete, ülahuule- ja suulaelõhe ning käte ja jalgade kasvuprobleemide riski. Analüüs andis vihjeid ka selle kohta, et sama võib laieneda ka ülekaalulistele, kuid mitte rasvunud naistele, kuid selle kohta polnud piisavalt tõendeid.

Teadlased rõhutasid analüüsi tulemusi tutvustades, et kuna sünnidefekte esineb vaid umbes kahe kuni nelja protsendi raseduste puhul, on absoluutne risk ka rasvunud naistel siiski madal.

«Rasvumine suurendab paljude raseduskomplikatsioonide riski ja see artikkel näitab selgelt, et rasvumine mõjutab sünnidefektide riski, eriti neuraaltoru defektide ja südamerikete riski,» ütles uuringut kommenteerinud Loralei Thorburg New Yorgi Rochesteri ülikooli meditsiinikeskusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles