Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kaalulangetusravimite kõrvalmõjud võivad häirida meditsiiniliste protseduuride läbiviimist

Copy
Endoskoopia vahendid.
Endoskoopia vahendid. Foto: Shutterstock

GLP-1 kaalulangusravimid võivad häirida endoskoopiat ja kolonoskoopiat, vahendab Medical Xpress

Makku jäänud toit või soolestikku jäänud väljaheide võib takistada arsti võimekust endoskoopiat või kolonoskoopiat edukalt läbi viia. Nüüd näitavad uuringud, et see stsenaarium on tõenäolisem, kui patsient võtab populaarseid uusi kaalulangetamisravimeid. 

Dr Ruchi Mathuri juhitud uuringu läbiviinud teadlaste sõnul oli patsientide puhul enne endoskoopiat või kolonoskoopiat «soole ebapiisav ettevalmistamine tavalisem». Mathuri on Los Angelese Cedars-Sinai endokrinoloog ja seedetrakti uurija.

Nagu teadlased märkisid, on varasemad uuringud näidanud, et GLP-1 ravimeid võtvatel inimestel võib anesteesiat nõudvate protseduuride puhul olla suurem tõenäosus toidu «aspireerimiseks».

Kuna ravimid võivad põhjustada ka kõhukinnisust ja mao tühjenemise hilinemist, mõtles Mathuri rühm, kas ravimid võivad jätta seedetrakti jääke, mis võivad häirida endoskoopiliste protseduuride selgust.

Selle väljaselgitamiseks uurisid nad endoskoopiaid ja kolonoskoopiaid, mis tehti 209 patsiendil, kes olid kõik ülekaalulised või rasvunud (keskmine kehamassiindeks umbes 34) ja keskmiselt umbes 63-aastased.

Seitsekümmend osalejast võtsid GLP-1 ravimit. Ülejäänud 139 osalejat ei võtnud GLP-1 ravimeid.

23 inimese puhul, kellele tehti protseduur, kus kaamera torgati läbi kõri makku (EGD), oli neljal juhul GLP-1 võtvate inimeste maos toit endiselt olemas. Seevastu ei juhtunud seda kunagi nende seas, kes ei võtnud GLP-1.

140 patsiendi hulgas, kellele tehti kolonoskoopia või kolonoskoopia pluss EGD, täheldati «soole ebapiisavat ettevalmistust» (sooles peetunud väljaheide) 21,3 protsendil GLP-1 ravimit kasutanud patsientidest, võrreldes 6,5 protsendi patsientidega, kes ei võtnud kaalulangetusravimeid.

Hea uudis: «Ühtegi aspiratsioonijuhtumit, respiratoorset distressi ega aspiratsioonipneumooniat» ei esinenud patsientide seas, olenemata sellest, kas nad olid võtnud mõnda kaalulangusravi või mitte, ütlesid teadlased.

Teadlaste sõnul viitavad leiud vajadusele rohkem uurida, et teha kindlaks, kas enne endoskoopiaid on vaja ajakohastatud juhiseid GLP-1 kasutamise kohta.

Mathuri meeskond avaldas oma tulemused 1. oktoobril ajakirjas JAMA Network Open.

Tagasi üles