Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Uus uuring hoiatab, et need joogid võivad suurendada insuldiriski (2)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Vali janu kustutamiseks vesi, sest muud võimalused võivad kaasa tuua terviseriske. Hiljutised uuringud näitavad, et gaseeritud jookide, puuviljamahlade ja liigse kohvi tarbimine võivad suurendada insuldi riski, kirjutab ScienceAlert

Insuldi riskitegureid uuriva laiaulatusliku uurimisprojekti INTERSTROKE raames tegid teadlased kaks eraldi analüüsi, millest üks uuris gaseeritud jookide, puuviljamahlade ja vee mõju ning teine ​​oli seotud tee ja kohvi tarbimisega.

«Kõik puuviljajoogid ei ole võrdsed – värskelt pressitud puuviljamahlad toovad kõige tõenäolisemalt kasu, kuid kontsentraadist valmistatud puuviljamahlad, millele on lisatud palju suhkruid ja säilitusaineid, võivad olla kahjulikud,» ütles juhtivteadur professor Andrew Smyth.

Ajakirjas Journal of Stroke avaldatud tulemuste järgi suurendab gaseeritud jookide tarbimine, olgu see siis suhkruga magustatud või kunstlikult magustatud, insuldiriski 22 protsenti. Risk suureneb veelgi nende jaoks, kes joovad iga päev kaks või rohkem sellist jooki. Samamoodi on puuviljamahlajoogid seotud veelgi suurema (37 protsenti) suurenenud insuldiriskiga. Samuti võib kahe sellise joogi joomine päevas seda riski kolmekordistada. Teadlased märkisid aga, et verehüüvete tekkerisk väheneb neil, kes joovad seitse tassi vett päevas.

Tee ja kohvi tarbimisega seotud leiud avaldati ajakirjas International Journal of Stroke. Kui rohkem kui nelja tassi kohvi joomine suurendas insuldi tõenäosust 37 protsenti, siis tee joomine oli seotud insuldi tõenäosuse vähenemisega 18–20 protsenti.

Iga päev 3–4 tassi musta tee joomist seostatakse 29 protsenti väiksema insuldiriskiga, samas kui sama kogus rohelist teed võib vähendada insuldiriski 27 protsenti. Kuid teadlased märkisid, et antioksüdantide kasu ja tee kasulik toime insuldi vastu blokeeritakse, kui sellele lisatakse piima.

«Uuringu INTERSTROKE põhieesmärk on anda kasulikku teavet selle kohta, kuidas vähendada insuldiriski. Kuigi hüpertensioon on kõige olulisem riskitegur, saab meie insuldiriski vähendada ka tervislike eluviiside valikuga toitumises ja kehalises aktiivsuses. Uuring lisab täiendavat teavet selle kohta, millised on tervislikud valikud jookide igapäevase tarbimise kohta,» ütles INTERSTROKE uuringu kaasjuht professor Martin O'Donnell.

Tagasi üles